Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

«Δημοκρατικό έλλειμμα»

«Δημοκρατικό έλλειμμα»
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 13/3/2008
Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος
Χρειάστηκαν χρόνια και χρόνια για να διαπιστώσουν οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχει «δημοκρατικό έλλειμμα» στη διακυβέρνηση της Κοινότητας.
Όμως, δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι στις χώρες τους κυβερνιούνται από ολιγαρχίες που είναι, στις καλύτερες των περιπτώσεων, πεφωτισμένες δεσποτείες.
Πρόσφατα προχώρησαν και σε μια νέα ανακάλυψη ότι υπάρχει και στην Ευρώπη και στις χώρες τους, εκτός από δημοκρατικό και «ηθικό έλλειμμα».
Έπρεπε έντυπα σοβαρά, έγκυρα και μαζικής κυκλοφορίας να τους ανοίξουν τα μάτια.
Το γερμανικό περιοδικό STERN δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Οι ελίτ χωρίς ηθική» και υπότιτλο «Πώς οι πλούσιοι υπονομεύουν την κοινωνία μας».
Ο οικονομικός συντάκτης του BBC Ρόμπερτ Πέστον δημοσιεύει βιβλίο με τίτλο «Ποιος διευθύνει τη Μ. Βρετανία; Πώς οι υπερ-πλούσιοι αλλάζουν τη ζωή μας» που ήδη έχει γίνει μπεστ-σέλερ στη πατρίδα του.
Οι «FΑΤ CΑΤS» οι «χοντρόγατοι» όπως οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν τους πλούσιους που διευθύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο των απλών ανθρώπων.
Ο κόσμος βιώνει αυτή την κατάσταση σαν μια έξαρση της ανηθικότητας και οι νέοι αριστοκράτες μας, οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις που στηρίζουν, έχουν αρχίσει πραγματικά να αντιδρούν σ' αυτή την κατάσταση από δημοκρατική, λένε, ευαισθησία, αλλά στην πραγματικότητα διότι φοβούνται πως αν συνεχισθεί, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να πληρώσουν κι αυτοί τα σπασμένα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4713&subid=2&tag=3467&pubid=1269116

Δεν υπάρχουν σχόλια: