Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Μακελειό με εκατόμβη Παλαιστινίων νεκρών, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι και τουλάχιστον 18 βρέφη και παιδιά

ΕΚΑΤΟΜΒΗ Παλαιστινίων από την επέλαση του Ισραήλ *
Διέκοψε κάθε επαφή ο πρόεδρος Αμπάς, εθνική κυβέρνηση ζητάει η Χαμάς
«Ολοκαύτωμα» στη Γάζα
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Μακελειό με εκατόμβη Παλαιστινίων νεκρών, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι και τουλάχιστον 18 βρέφη και παιδιά, έχει προκαλέσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, που ξεκίνησε την Τετάρτη ως απάντηση στη διαρκή εκτόξευση ρουκετών από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ανακοίνωσε διακοπή κάθε επαφής με το Ισραήλ, το οποίο αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο επανακατάληψης της Γάζας. Ενα σύνταγμα του ισραηλινού στρατού με 2.000 άντρες υποστηριζόμενους από τεθωρακισμένα οχήματα και επιθετικά ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση «θερμός χειμώνας», που κλιμακώθηκε από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 70 άτομα την πρώτη ημέρα και άλλα πέντε χθες. Το Σάββατο, ημέρα με το βαρύτερο απολογισμό για τους Παλαιστινίους από την έναρξη της δεύτερης ιντιφάντα το 2000, σκοτώθηκαν και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Μεταξύ άλλων, βομβαρδίστηκε χθες το γραφείο του πρωθυπουργού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.
Ανοιξε τα σύνορα η Αίγυπτος
Πέραν των 102 νεκρών από την Τετάρτη, δεκάδες είναι οι τραυματίες, για τη διακομιδή των οποίων η Αίγυπτος άνοιξε τα σύνορά της με τη Γάζα. Φόβους για επέκταση της βίας και στη Δυτική Οχθη γέννησε ο θανάσιμος τραυματισμός ενός 14χρονου αγοριού στο στήθος από ισραηλινά πυρά στη Χεβρώνα. Κατά τους Ισραηλινούς, ο έφηβος συμμετείχε σε «βίαιη διαδήλωση» με τη χρήση αυτοσχέδιων βομβών.
Η Παλαιστίνια μητέρα κρατάει το μόλις 21 μηνών νεκρό κοριτσάκι της, ένα από τα τουλάχιστον 102 θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα (φωτ. Reuter)
Ολμέρτ: Η Χαμάς φταίει...
Με τη φράση «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι κάτι παραπάνω από ολοκαύτωμα», ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Σάββατο τον κόσμο «να δει ποιος προσφεύγει στην τρομοκρατία». Την επομένη ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ είπε ότι «η επίθεση κατά της Χαμάς ενισχύει τις πιθανότητες για ειρήνη (...) η παλαιστινιακή ηγεσία με την οποία θέλουμε να την επιτύχουμε, το κατανοεί». Απέναντι στις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, που καταδίκασε την καθημερινή εκτόξευση ρουκετών από πλευράς Παλαιστινίων αλλά ζήτησε και από το Ισραήλ να σταματήσει τη δυσανάλογη χρήση βίας, ο Ολμέρτ είπε: «Δεν είμαστε ευτυχείς με την απώλεια αμάχων στη Γάζα (...) η Χαμάς είναι υπεύθυνη». Ισραηλινή πηγή ασφαλείας που μίλησε στους «Times», ρωτήθηκε αν η επιχείρηση αποσκοπεί στην επανακατάληψη της Γάζας και απάντησε «όχι ακόμα». Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προετοιμασίες για ολική επανακατάληψη έχουν ολοκληρωθεί. Από τη Γάζα, εκπρόσωπος της Χαμάς απηύθυνε έκκληση προς τη Φατάχ του προέδρου Αμπάς για την «έναρξη εθνικού διαλόγου δίχως προϋποθέσεις (...) και το σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης». Το αίτημα για «ενότητα» ήταν το κυρίαρχο σε διαδηλώσεις Παλαιστινίων που έγιναν στη Ναμπλούς, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ.
Παρέμβαση Λευκού Οίκου
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε Παλαιστινίους και Ισραήλ να τερματίσουν αμέσως τη βία και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η χρήση του όρου «ολοκαύτωμα» από τον Αμπάς αλλά και η αντιπαραβολή της επιχείρησης στη Γάζα με τα εγκλήματα πολέμου των ναζί από τη Σαουδική Αραβία είχαν ουσιαστικά αναφορά σε δήλωση του Ισραηλινού υφυπουργού Αμυνας, Ματάν Βιλνάι, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν με «σόα» -είναι η εβραϊκή λέξη για την καταστροφή αλλά και για το ναζιστικό ολοκαύτωμα. Μετά το σάλο που προκάλεσε, ο Βιλνάι διευκρίνισε ότι εννοούσε «καταστροφή» και κατηγόρησε τα ΜΜΕ για χειραγώγηση.
(Πηγές: www.timesoneline.co.uk, Ασ. Πρες, Γαλλικό, ΑΠΕ, www.haaretz.com)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111

Δεν υπάρχουν σχόλια: