Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Εκατοντάδες άρρωστοι στην Κένυα από διαρροή τοξικών υλικών

Αναθυμιάσεις οξέος
Εκατοντάδες άρρωστοι στην Κένυα από διαρροή τοξικών υλικών
Μομπάσα 13/03/08
Εκατοντάδες Κενυάτες που ζουν σε παραγκούπολη κοντά στη Μομπάσα υποφέρουν εδώ και ένα μήνα από δύσπνοια, ναυτία και άλλα σοβαρά συμπτώματα λόγω ενός φορτίου τοξικών υλικών που εγκαταλείφθηκε παράνομα στην περιοχή.
Περίπου 1.500 άτομα στην περιοχή του Κιπέβου έχουν παρουσιάσει διάφορα προβλήματα υγείας και χρειάστηκαν φροντίδα, δήλωσε στο ΒΒC ο διευθυντής του τομέα περιβάλλοντος της δημοτικής αρχής της Μομπάσα.
Πρόσθεσε ότι οι αρχές έχουν προχωρήσει σε επιχείρηση εξουδετέρωσης των χημικών, καλύπτοντάς τα με έναν τόνο άμμου, και έχουν αποστείλει δείγματα για ανάλυση.
Παρά τα μέτρα, ένα κίτρινο υγρό και βλαβερές αναθυμιάσεις συνεχίζουν να διαρρέουν στο ένα από τα δύο μεγάλα κοντέινερ που απορρίφθηκαν στο Κιπέβου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, πρόκειται για υπολείμματα νιτρικού οξέος.
Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι ένιωσε και ο ίδιος ναυτία και δύσπνοια, ενώ οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι το οξύ έχει ποτίσει το έδαφος, διαβρώνει τα μεταλλικά φύλλα από τα οποία αποτελούνται τα σπίτια της παραγκούπολης και λιώνει οποιοδήποτε πλαστικό αντικείμενο. Άλλοι παραπονιούνται επίσης ότι το τοξικό υγρό έχει μολύνει και τα αποχωρητήρια.
Οι αρχές έχουν εξακριβώσει ότι το φορτίο κατευθυνόταν από το λιμάνι της Μομπάσα σε μεταλλευτική εταιρεία στη δυτική Ουγκάντα, κατά της οποίας έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για μόλυνση του περιβάλλοντος.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=881922&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια: