Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Σε χημικά αποδίδει το Σύνδρομο του Κόλπου νέα αμερικανική μελέτη

Επιβεβαιώνεται η σύνδεση
Σε χημικά αποδίδει το Σύνδρομο του Κόλπου νέα αμερικανική μελέτη

Ουάσινγκτον 11/03/08
Η σχέση του λεγόμενου συνδρόμου του Κόλπου με έκθεση σε τοξικά χημικά ενισχύεται από νέα αμερικανική μελέτη που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Οι ερευνητές ενοχοποιούν εντομοκτόνα, το νευροτοξικό άεριο σαρίν, καθώς και χάπια που χορηγούνταν στους στρατιώτες ως προστασία από χημικά όπλα.
Σχεδόν ένας στους τρεις στρατιώτες που μετείχαν στις σύντομες χερσαίες επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο το 1991 παρουσίασαν περίεργα συμπτώματα όπως κόπωση, διαταραχές της μνήμης και του ύπνου, πόνους στους μύες ή τις αρθρώσεις και εξανθήματα.
Η έκθεση σε τοξικούς χημικούς παράγοντες ήταν εξαρχής ο κύριος ύποπτος, αν και ορισμένοι επιστήμονες απέδωσαν τα προβλήματα υγείας σε ψυχολογικούς παράγοντες.
H νέα έρευνα της Δρ Μπέατρις Γκόλομπ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο επανεξάτασε 115 παλαιότερες μελέτες για την επίδραση μιας κατηγορίας χημικών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι πολλά, αν και όχι όλα, τα κρούσματα στους βετεράνους του Κόλπου οφείλονταν σε τρία χημικά με παρόμοια βιολογική δράση: ένα χάπι που χορηγείτο προληπτικά ως προστασία από νευροτοξικούς παράγοντες, τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούσε ευρέως ο στρατός για να ελέγξει τις μύγες τις άμμου, και το τοξικό αέριο σαρίν που απελευθερώθηκε κατά την κατεδάφιση αποθήκης όπλων στο Ιράκ.
Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε μια κατηγορία χημικών που ονομάζονται αναστολείς της ακετυλχολινεστεράσης. Το προστατευτικό χάπι PB (βρωμιούχος πυριδοστιγμίνη) έχει σταματήσει πλέον να χρησιμοποιείται από τον στρατό, ωστόσο τα ίδια εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο για γεωργική χρήση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις ουσίες αυτές για γενετικούς λόγους.
«Τα ίδια χημικά που έπληξαν τους βετεράνους του Πολέμου του Κόλπου ενδέχεται να εμπλέκονται σε παρόμοιες περιπτώσεις ανεξήγητων προβλημάτων υγείας με πολλαπλά συμπτώματα στον γενικό πληθυσμό» γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press.

Δεν υπάρχουν σχόλια: