Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Περιβαλλοντικό έγκλημα

Περιβαλλοντικό έγκλημα
«Καταπέλτης» για βιομηχανίες και Δημόσιο το εισαγγελικό πόρισμα για τον Ασωπό

Eurokinissi
Μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου έχουν καταμετρηθεί στα νερά του Ασωπού
Αθήνα 14/03/08
Στο σκαμνί βάζει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης 19 βιομηχανίες, αλλά και τη Νομαρχία Βοιωτίας και τα αρμόδια υπουργεία, ως υπεύθυνους για την τεράστια ρύπανση στον ποταμό Ασωπό.
Μπροστά στο περιβαλλοντικό έγκλημα, που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων κατοίκων, ο γενικός επιθεωρητής προέβη σε αυτεπάγγελτο έλεγχο για τη νομιμότητα λειτουργίας των 19 βιομηχανιών, διαπιστώνοντας σωρεία παρανομιών.
Παράλληλα, όπως γράφει την Παρασκευή η εφημερίδα Τα Νέα, ο γενικός επιθεωρητής, Λέανδρος Ρακιντζής, εκφράζει φόβους για την παράνομη λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφού «και αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τις ίδιες αρχές, με την ίδια λογική».
Προσθέτει δε, ότι, «δεδομένης της ατελούς ή και προβληματικής εφαρμογής της νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα, είναι πιθανό να έχουμε οδηγηθεί σε ανάλογες δυσμενείς καταστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα».
Μετά τον έλεγχο στις 19 βιομηχανίες, καταλογίζει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε όσους εξέδωσαν τις άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, καθώς και τις άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών από την πλευρά της Νομαρχίας Βοιωτίας, καθώς σε καμία περίπτωση δεν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την προστασία των υπόγειων υδάτων.
Στο πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο γενικός επιθεωρητής καταλογίζει ποινικές ευθύνες στις βιομηχανίες που προχωρούσαν σε ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: