Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Ποινή στον Μ.Κυριακού - με εγγύηση μέχρι την δίκη

Εγγύηση Κυριακού μέχρι τη δίκη
Χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Μίνως Κυριακού, μετά την καταδίκη του σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για παράνομη προβλήτα και άλλες αυθαίρετες κατασκευές στην εξοχική κατοικία του, στο Πόρτο Χέλι. Με πρόταση του εισαγγελέα, μάλιστα, θα αναζητηθούν ευθύνες και στην πολεοδομία, την αστυνομία και τις άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επειδή δεν εκτέλεσαν το πρωτόκολλο κατεδάφισης. Ο επιχειρηματίας κ. Μίνως Κυριακού θα κληθεί να καταβάλει χρηματική εγγύηση έως ότου γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση που έχει υποβάλει. Πρωτοδίκως, ο κ. Κυριακού καταδικάστηκε (στις αρχές Φεβρουαρίου 2007) σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, άνευ μετατροπής και άνευ ανασταλτικού αποτελέσματος της εφέσεως. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ δεν παρέστη στη δίκη για λόγους υγείας. Η καταδίκη αφορά την αυθαίρετη κατασκευή μεγάλης προβλήτας στην εξοχική κατοικία του κ. Κυριακού στον Αγιο Αιμιλιανό Ερμιονίδας, στο Πόρτο Χέλι, καθώς και το «μπάζωμα» της ακτής με τσιμέντο μέσα στη θάλασσα.
Στην πρωτόδικη απόφαση, μάλιστα, ο εισαγγελέας διέταξε να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για να καταλογιστούν ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες (τοπικό γραφείο πολεοδομίας, αστυνομία, περιφέρεια κ.λπ.) για τη μη εκτέλεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής, που έχει εκδοθεί. Το δικαστήριο κατηγόρησε τις τοπικές αρχές ότι έκαναν τα «στραβά» μάτια στον επιχειρηματία ή κωλυσιέργησαν, προκειμένου να καλύψουν τις σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις στις οποίες είχε περιέλθει. Την ευθύνη εκτέλεσης ενός πρωτοκόλλου κατεδάφισης έχει ο νομάρχης (ή ο περιφερειάρχης, για τα δάση και τον αιγιαλό).
Hμερομηνία δημοσίευσης: 29-03-08
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_29/03/2008_264467

Στην εφημερίδα "Το Άρθρο" 30-03-2008 γράφει επιπλέον:
"Η δικαστική αρχή απέρριψε με ψήφους 2 προς 1 την πρόταση για προφυλάκιση του κ. Κυριακού (γιατί και αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε), αφού εκκρεμούσε και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση."

Δεν υπάρχουν σχόλια: