Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Σοβαρότατες ευθύνες της Πολιτείας & των αρμόδιων αρχών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΚΟΙΝΩΝΙΑ 29/3/2008

Με βαρύ παρελθόν ο εκτελεστής του θηροφύλακα
Τρεις ένοπλες επιθέσεις κατά του θύματος και μελών της οικογένειάς του είχε κάνει ο δράστης.
«Χρονικό μιας προαναγγελθείσης δολοφονίας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η άγρια εκτέλεση του 41χρονου θηροφύλακα Κώστα Παπανδρεόυ, πατέρα τριών παιδιών, από τον αγροφύλακα Κ. Γ., 39 χρόνων, προχτές το απόγευμα στο Διακόπι Φωκίδας.
Ο αδίστακτος φονιάς κρυβόταν μέχρι και χτες στα βουνά, που ξέρει σαν το σπίτι του. Η ιστορία θα μπορούσε επίσης να είναι ένα βουκολικό και κυνηγετικό δράμα, αν δεν υπήρχαν σοβαρότατες ευθύνες της Πολιτείας και των αρμόδιων αρχών, που άφησαν να εξελιχτεί αυτή η τραγωδία.
Και αυτό γιατί από το 2001 ο δράστης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μηνυτήριες αναφορές και δικαστικές αποφάσεις, είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις ένοπλες επιθέσεις σε βάρος του θηροφύλακα και μελών της οικογενείας του και είχε κάνει σημεία και τέρατα, αλλά κανείς δεν φρόντισε να αποτρέψει αυτό που τελικά έγινε. Μάλιστα, όχι μόνο τον άφησαν ανεξέλεγκτο, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τον «επιβράβευσε» προσλαμβάνοντάς τον στην Αγροφυλακή, την «Αστυνομία Περιβάλλοντος» του Βύρωνα Πολύδωρα, εν μέσω των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών, προκειμένου με οποιοδήποτε τίμημα να βολέψει τα δικά της παιδιά, που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του 1993, για το οποίο είχε δεσμευτεί απέναντι στους ψηφοφόρους της.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποια κριτήρια έγινε η κατάταξη του συγκεκριμένου ανθρώπου και κατά πόσον μπορεί να δεχτεί κανείς ότι όλη η διαδικασία προσλήψεων ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις για το Δημόσιο και ειδικότερα για ένα ένοπλο Σώμα, όπως η Αγροφυλακή.
Επιπλέον, το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας δημιουργεί την πεποίθηση ότι κάτι περίεργο γίνεται στην περιοχή από κάποια κυκλώματα, ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο η τοπική αστυνομία να φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, που πρέπει να διερευνηθεί
.
Διαμάχη
Η διαμάχη μεταξύ του δράστη και του θύματος, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, αρχίζει από το 2001.
Και οι δύο ήταν κτηνοτρόφοι. Ο αγροφύλακας είχε παντρευτεί την εξαδέλφη του θύματος, με την οποία έχει και ένα παιδί 11 χρόνων, αλλά πριν από μερικά χρόνια χώρισαν.
Ο Κώστας Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους θηροφύλακες της 4ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και ανήκε στον Κυνηγετικό Σύλλογο του χωριού του.
Οι συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως άνθρωπο ακέραιο στη δουλειά του, άτεγκτο και σκληρό, κάτι που όμως έστρεψε εναντίον του τα κυκλώματα των λαθροθηρών, με τα οποία ήταν αμείλικτος.
Στις 31/1/2001 ο θηροφύλακας υπέβαλε μήνυση στον αγροφύλακα γιατί κυνηγούσε τη νύχτα. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει η... συμπλήρωση του φακέλου του μετέπειτα «αστυνόμου της οικολογίας».
Στις 16/7/2001 ομάδα θηροφυλάκων τον μηνύει γιατί δεν παράδωσε το όπλο του σε έλεγχο και καταδικάζεται σε 4 μήνες φυλάκιση για απείθεια.
Στις 27/11/2001 ο αγροφύλακας πυροβολεί εναντίον του Κώστα Παπανδρέου, ο οποίος τον μηνύει και το 2006 καταδικάζεται πρωτόδικα στην Άμφισσα για οπλοφορία και οπλοχρησία σε 12 μήνες φυλάκιση. Κάνει έφεση η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί τον ερχόμενο Μάιο.
Στις 10/9/2002 τον μηνύει και πάλι ένας θηροφύλακας, με μάρτυρα τον Παπανδρέου για κυνήγι τη νύχτα.
Στις 14/12/2004 ο κτηνοτρόφος- αγροφύλακας πυροβολεί για μία ακόμα φορά τον Παπανδρέου μέσα στο αυτοκίνητό του, όπου επέβαινε ο αδελφός του. Λίγο αργότερα ένα περιπολικό πηγαίνει στο μαντρί του για έλεγχο, αλλά εκείνος πυροβολεί και εναντίον του περιπολικού.
Στις 2/7/2007 ο καταζητούμενος πυροβολεί και τρίτη φορά εναντίον του Κώστα Παπανδρέου που επέβαινε στο αυτοκίνητό του με τη σύζυγό του. Έναν μήνα αργότερα ορκίζεται αγροφύλακας. Παράλληλα, έχουν γίνει σε βάρος του και άλλες μηνύσεις για λαθροθηρία, με τελευταία πριν από έναν μήνα, που ήταν ήδη εν ενεργεία αγροφύλακας. Προχτές η χρόνια διαμάχη έκλεισε με τραγικό τρόπο. Την ώρα που ο θηροφύλακας πήγαινε με το φορτηγάκι του στο Διακόπι, ο αγροφύλακας τον πυροβόλησε. Ο Παπανδρέου τραυματισμένος προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά ο δράστης τον πυροβόλησε άλλες τέσσερις φορές.
Πριν ξεψυχήσει, το θύμα πρόλαβε και τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα Λιδορικίου, και είπε ποιος τον πυροβολούσε.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ ktom@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=740413#

Δεν υπάρχουν σχόλια: