Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

«ένας είναι ο δρόμος: όλοι στους δρόμους!»

«Κακογραμμένη έκθεση ιδεών»
Όχι στις συντάξεις πτωχοκομείου, λέει η ΓΣΕΕ
Αθήνα 11/03/08
Η ΓΣΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά
στις κινητοποιήσεις - που διοργανώνονται με τη συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ- με στόχο να αποσυρθεί «το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο», που προωθεί η κυβέρνηση.
Στάση εργασίας στα μέσα μεταφοράς
Σε σύσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών αναλύθηκαν διεξοδικά τα σημαντικότερα άρθρα του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου «που πλήττουν βάναυσα και σημαντικά όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων, ενώ αποδείχθηκε η κοινωνική και οικονομική αναποτελεσματικότητα του». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί σε βάρος των αδυνάμων του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή σε βάρος των γυναικών και των νέων».
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μια κακογραμμένη έκθεση ιδεών», που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα λειτουργεί σε βάρος του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και του δημοσίου χαρακτήρα της, ενώ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρεί να κρύψει το μεγάλο κρατικό χρέος προς τα Ταμεία, που υπερβαίνει - μονο κατά τη διάρκεια της θητείας της - κατά πολύ τα 9 δισ. ευρώ.
«Με την προώθηση αυτού του αντί- ασφαλιστικού, αντί εργατικού και αντί λαϊκού νομοσχεδίου ανατρέπονται όλες οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση, άλλα λέει προεκλογικά και άλλα πράττει μετεκλογικά», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και υπογράμμισε ότι «η ΓΣΕΕ λέει όχι στις συντάξεις πτωχοκομείου, όχι στην ιδιωτική ασφάλιση, όχι στην κατάργηση του κράτους πρόνοιας, όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης».
Ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν πρόκειται περί ενός νομοσχεδίου με το οποίο θίγονται μόνο οι δήθεν προνομιούχοι, αλλά ότι στόχος είναι το σύνολο των εργαζομένων.
Όπως εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος «δεν εξαιρείται κανείς εργαζόμενος από την μείωση των συντάξεων. Δεν τη γλιτώνει κανείς ασφαλισμένος από την αύξηση των ορίων ηλικίας! Δεν διαφεύγει κανείς από την έμμεση αύξηση των εισφορών μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, γεγονός που αποκρύπτεται» και τόνισε ότι η ΓΣΕΕ υποστηρίζει όλες τις κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ακόμη χρησιμοποιώντας στοιχεία αναλογιστικών μελετών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανατρέπει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι αυτές οι αλλαγές «νοικοκυρεύουν» το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του, για τουλάχιστον 20 χρόνια όπως είχε πει ο Θ.Ρουσόπουλος.
«Αυτές οι 'μεταρρυθμίσεις' ελάχιστα διορθώνουν την κατάσταση του ελλείμματος και της βιωσιμότητας του συστήματος. Αντιθέτως το απορυθμίζουν πλήρως» επισήμανε ο Γ.Παναγόπουλος και τόνισε για άλλη μια φορά ότι μόνο «η είσπραξη του 20% της εισφοροδιαφυγής θα επέφερε όφελος βιωσιμότητας κατά 7,5 χρόνια και αύξηση αποθεματικών κατά 40%».
Την Πέμπτη 13 Μαρτίου τα συνδικάτα θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Η παρέμβαση του προέδρου της ΓΣΕΕ
Ειδικότερα, στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ένας είναι ο δρόμος: όλοι στους δρόμους!»
»Η Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής αδιαλλαξίας! Στις 12 και 19 Μάρτη 2008 όλοι θα πρέπει να είμαστε στους δρόμους, στην στάση εργασίας και στην γενική απεργία αντίστοιχα, που κήρυξαν ομόφωνα τα Όργανα Διοίκησης της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».
»Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση νομοθετεί σε βάρος των αδύναμων κρίκων του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης: τις γυναίκες και τους νέους εργαζόμενους. Προωθεί ένα Σχέδιο Νόμου, το οποίο είναι μια κακογραμμένη έκθεση ιδεών.
Τα 139 από τα 154 συνολικά άρθρα αποτελούν γενικόλογες αναφορές και αυθαίρετες διατυπώσεις, οι οποίες είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε βάρος του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και του δημόσιου χαρακτήρα της.»
»Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια αυθαίρετη κατασκευή, το οποίο διέπεται από αντί ασφαλιστικές οριζόντιες παρεμβάσεις και ουσιαστικές μειώσεις των κοινωνικών και προνοιακών παροχών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθεί να καλύψει τις οφειλές της και μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας της προς τα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνει κατά πολύ τα 9 δισ. ευρώ.»
»Με την προώθηση αυτού του αντί- ασφαλιστικού, αντί εργατικού και αντί λαϊκού νομοσχεδίου ανατρέπονται όλες οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση, άλλα λέει προεκλογικά και άλλα πράττει μετεκλογικά! Εδώ έχουμε ένα νομοθέτημα που προκαλεί την σφοδρή σύγκρουση όλων των εργαζομένων, όλης της κοινωνίας με την κυβερνητική πολιτική. Δεν πρόκειται για σύγκρουση 'μηχανισμών' κυβέρνησης και συνδικάτων.»»Ο ανώτατος κοινωνικός και συνδικαλιστικός θεσμός της χώρας λέει ΟΧΙ στις συντάξεις πτωχοκομείου, λέει ΟΧΙ στην Ιδιωτική ασφάλιση, λέει ΟΧΙ στην κατάργηση του κράτους πρόνοιας. ΟΧΙ στη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ΓΣΕΕ διεκδικεί βιώσιμες κοινωνικά αποτελεσματικές λύσεις για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιστημονικά τεκμηριωμένες, μέσω αναλογιστικών μελετών με προοπτική τουλάχιστον τριακονταετίας.»
»Βάσει του κυβερνητικού νομοσχεδίου δεν εξαιρείται κανείς εργαζόμενος από την μείωση των συντάξεων. Δεν τη γλιτώνει κανείς ασφαλισμένος από την αύξηση των ορίων ηλικίας! Δεν διαφεύγει κανείς από την έμμεση αύξηση των εισφορών μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, γεγονός που αποκρύπτεται, ενώ αποτελεί ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και αδυναμίας εκτέλεσης ενός προϋπολογισμού για τον οποίο μάλιστα προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές.»
»Στη μελέτη κόστους- ωφέλειας, σε βάθος 30ετίας μόνο 6% είναι το 'κέρδος' 7,7% το έλλειμμα, εάν έχουμε προβολή πενήντα ετών! Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα μεγέθη δεν δικαιολογούν αυτές τις ανατροπές. Το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται πολύ πάνω από 180 δισ ευρώ - έναντι των 300-400 εκ. ευρώ που είναι το συνολικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος των μέτρων.»
»Αυτές οι 'μεταρρυθμίσεις' ελάχιστα διορθώνουν την κατάσταση του ελλείμματος και της βιωσιμότητας του συστήματος. Αντιθέτως το απορυθμίζουν πλήρως! Μόνο η είσπραξη του 20% της εισφοροδιαφυγής θα επέφερε όφελος βιωσιμότητας κατά 7,5 χρόνια και αύξηση αποθεματικών κατά 40%!» επισήμανε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=881311&lngDtrID=251

Δεν υπάρχουν σχόλια: