Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Τα συνήθη παυσίπονα ίσως μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η ασπιρίνη σε ακόμα έναν ρόλο
Τα συνήθη παυσίπονα ίσως μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Λονδίνο 07/03/08
Ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να μειώνουν ως και 20% τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, διαπιστώνουν στις στατιστικές Βρετανοί επιστήμονες.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί επίσης να βοηθούν και τις γυναίκες που έχουν ήδη εμφανίσει καρκίνο του μαστού, δείχνει η νέα μελέτη, μια ανασκόπηση 21 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εδώ και 27 χρόνια σε 37.000 γυναίκες. Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στη Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν είναι έτοιμοι να συστήσουν την ασπιρίνη ως αντικαρκινικό. Περαιτέρω έρευνες απαιτούνται προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο τα οφέλη υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, όπως οι παρενέργειες των αναλγητικών στο πεπτικό σύστημα.
«Αφού εκτιμήσαμε τα αποτελέσματα περισσοτέρων από 20 ερευνών, συμπεράναμε πως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι των καρκίνων του μαστού, και να αποτελέσουν συμπλήρωμα στην ήδη διαθέσιμη θεραπεία για τις γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο» αναφέρει ο Ίαν Φέντιμαν, καθηγητής στο νοσοκομείο Guy's and St-Thomas του Λονδίνου. «Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου κατά 20%, όμως η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας δεν έχουν προσδιοριστεί» τονίζει. Επισημαίνει επίσης ότι η μείωση του ρίσκου κατά περίπου 20% «ίσως οφείλεται μόνο στην ασπιρίνη και όχι και στα άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: