Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Το κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ζητεί η εισαγγελία !

Εκτός νόμου ο πρόεδρος Γκιουλ!
Το κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ζητεί η εισαγγελία
Άγκυρα 14/03/08
Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας ζήτησε με αίτημά του προς το Συνταγματικό Δικαστήριο να τεθεί εκτός νόμου το AKP, το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την «εστία όλων των μη κοσμικών ενεργειών». Ζητεί επίσης τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ηγετών του, μεταξύ των οποίων και του πρόεδρου της Δημοκρατίας!
Ο Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκαγιά ήδη κατέθεσε σχετικό αίτημα, συνοδευόμενο από 24 ογκώδεις φακέλους, προς το Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο του AKP. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ζήτημα της μαντίλας στα πανεπιστήμια και των περιορισμών στην κατανάλωση αλκοόλ σαν μη κοσμικές δραστηριότητες
.
Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε δηλώσεις του κ. Γιαλτσινκαγιά να δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκλειστούν από την πολιτική για πέντε χρόνια συνολικά 71 άτομα. Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (ως πρώην ηγετικό στέλεχος του κόμματος) Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο τέως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς και άλλα στελέχη του ΑΚΡ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς.
«Πρόκειται για εξέλιξη που σοκάρει», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ζαφέρ Ουσκιούλ που πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το AKP είναι κατά του κοσμικού χαρακτήρα». Παράλληλα, τόνισε ότι το αίτημα μάλλον δεν θα εγκριθεί αλλά πάντως πρόκειται για ατυχή κίνηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, για χρόνια υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του AKP, δήλωσε ότι «με ένα κόμμα με τόσο μεγάλη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, πρέπει να σκεφτούμε τι θα κερδίσει και τι θα χάσει η Τουρκία από αυτό το αίτημα».
Στις εκλογές του Ιουλίου του 2007, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωση ποσοστό μεγαλύτερο από το 46% των ψήφων και εξασφάλισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το ΑΚΡ έχει τώρα προθεσμία ενός μήνα για να ετοιμάσει την απολογία του.
Τους μήνες πριν από τις εκλογές, το AKP και οι κεμαλιστές που στηρίζει κυρίως ο στρατός, είχαν έρθει σε σφοδρή σύγκρουση. Το κόμμα κατηγορούταν ότι υπονομεύει το κοσμικό κεμαλικό καθεστώς.
Το τελευταίο πεδίο σύγκρουσης πριν από μερικές εβδομάδες ήταν η χρήση της μαντίλας στα πανεπιστήμια.
Ο Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκαγιά είναι ο ίδιος εισαγγελέας που έχει ζητήσει το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).
Αντιμέτωπο με ανάλογη δίκη βρέθηκε το Μάιο του 1997 το επίσης ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του τότε πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Είχε προηγηθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 1997 η αυστηρή προειδοποίηση των ενόπλων δυνάμεων ότι δεν θα ανεχθούν την υπονόμευση των κεμαλικών αρχών του κράτους. Η κυβέρνηση Ερμπακάν έπεσε τελικά στις 30 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, το 1998 το κόμμα τέθηκε εκτός νόμου και ο ίδιος Τούρκος πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε για κατηγορίες που αφορούσαν οικονομικές ατασθαλίες. Ο γηραιός πλέον κ. Ερμπακάν εκτίει την ποινή φυλάκισης που του επεβλήθη με κατ' οίκον περιορισμό λόγω προβλημάτων υγείας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=882442&lngDtrID=245

Δεν υπάρχουν σχόλια: