Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Καφές για πρόληψη του καρκίνου του ήπατος

Καφές για πρόληψη του καρκίνου του ήπατος
29/2/2008
Ο καρκίνος του ήπατος, ο οποίος προσβάλει κάθε χρόνο πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στον ανδρικό πληθυσμό της Ελλάδας, μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό.
Το νεότερο όσον αφορά την πρόληψη είναι πως η κατανάλωση καφέ , τουλάχιστον δυο φλιτζανιών την ημέρα, φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος κατά 43% σε υγιή άτομα αλλά και σε άτομα με ιστορικό ηπατικής νόσου. Κυρίως όμως συντελούν στην πρόληψη ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β, ο οποίος έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας μας από το 1997, η θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας με χάπια και ενέσεις καθώς και ο έλεγχος των ατόμων που έχουν εκτεθεί τον ιό της ηπατίτιδας C.
Οι επιδημιολογικές τάσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι στα επόμενα 25 χρόνια οι αναμενόμενες περιπτώσεις κίρρωσης, καρκίνου του ήπατος και θανάτων από ηπατική νόσο θα μειωθούν σε λιγότερο από 15%. Αυτά επισημαίνουν ο τέως αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ογκολόγος Χρήστος Εμμανουηλίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης της Β Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, παθολόγος Εμμανουήλ Σινάκος.
Από: http://www.ant1online.gr/Science/Health/Pages/20082/e83cb941-dba2-4e15-bde6-04c183cc7dc2.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: