Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Δεκαπεντάλογος προστασίας των παιδιών

Δεκαπεντάλογος προστασίας των παιδιών
1 Ποτέ μην αφήνετε ένα μικρό παιδί χωρίς προσοχή. Ούτε για μια στιγμή (π.χ. για να απαντήσετε στο τηλέφωνο).
2 Να γνωρίζετε πάντα πού είναι το παιδί σας, με ποιον, πότε θα γυρίσει και πώς θα επικοινωνήσετε μαζί του.
3 Να γνωρίζετε τους φίλους των παιδιών σας και προσπαθήστε να γνωρίζετε και τους γονείς. Να είστε ενήμεροι σχετικά με το ποιος επιβλέπει τα παιδιά όσο παίζουν έξω. Αν είναι δυνατόν, φτιάξτε ένα πρόγραμμα με τους άλλους γονείς ώστε να μοιράζεστε την ευθύνη.
4 Επικοινωνείτε με το παιδί σας. Συχνά οι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι και το εύρος της επικοινωνίας με τα παιδιά τους περιορίζεται στο να ρωτήσουν για τους βαθμούς, τα διαγωνίσματα και το σχολείο. Βρείτε τον χρόνο να τα ρωτήσετε για τη μέρα τους, τους φίλους τους και τις δραστηριότητές τους. Ρωτήστε χωρίς ανακριτικό ύφος. Κάντε ερωτήσεις που τα παιδιά είναι σε θέση να απαντήσουν.
5 Μάθετε στο παιδί σας ότι το σώμα του είναι δικό του. Εχει το δικαίωμα να αρνηθεί κάθε είδους άγγιγμα ανεξάρτητα από το πόσο αθώο ή ανιδιοτελές είναι αυτό.
6 Μάθετέ του ότι το «όχι» σημαίνει «όχι». Σεβαστείτε το παιδί σας όταν λέει «όχι» σε ένα φιλί ή μια αγκαλιά, ακόμα και αν διαφωνείτε. Αυτό ενδυναμώνει το δικαίωμά τους πάνω στο σώμα τους.
7 Εξηγήστε στους άλλους ενηλίκους γύρω από το παιδί σας ότι αν λέει «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή επαφής πρέπει να το σεβαστούν.
8 Επαναλάβετε τα παραπάνω στο παιδί σας περισσότερο από μία φορά. Οσο πιο συχνά επαναλαμβάνετε κάτι σε ένα παιδί τόσο πιο πολύ θα το κατανοήσει.
9 Μη φοβίζετε το παιδί σας. Μιλήστε του ευθέως γι' αυτά τα ζητήματα, αλλά μην προσπαθείτε να το φοβίσετε.
10 Μάθετέ του τη διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό άγγιγμα.
11 Μάθετέ του να μην κρατάει μυστικά.
12 Οταν σας λέει ότι δεν θέλει να είναι με κάποιον, ακούστε το. Προσπαθήστε να μάθετε το γιατί με έναν μη επιθετικό τρόπο.
13 Πάντα να γνωρίζετε τι κάνει το παιδί σας όταν ασχολείται με τον υπολογιστή. Κρατήστε τον Η/Υ σε ένα μέρος του σπιτιού με κοινή θέα και ελέγχετε συχνά.
14 Μιλήστε στα παιδιά σας για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους γιατί ποτέ δεν πρέπει να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους, την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Επαναλαμβάνετε τους κινδύνους σε τακτά χρονικά διαστήματα.
15 Ποτέ μη λέτε στα παιδιά σας ότι δεν τα πιστεύετε. Θα σταματήσουν να σας λέμε πράγματα και κάποια από αυτά μπορεί να είναι σημαντικά.
ΠΗΓΕΣ: www.icmec.org, «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=25533512

Δεν υπάρχουν σχόλια: