Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Τα κινητά σκοτώνουν...

Ανησυχητική έρευνα
Τα κινητά σκοτώνουν περισσότερους από όσους το κάπνισμα, υποστηρίζει Βρετανός γιατρός
Αθήνα 31/03/08
Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να σκοτώσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους το κάπνισμα ή ο αμίαντος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο πολυβραβευμένος Βρετανός νευροχειρουργός Βίνι Κουράνα, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της ακτινοβολίας.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, ο καθηγητής υποστηρίζει πως πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τη χρήση των κινητών, καθώς μια δεκαετής χρήση του μπορεί να διπλασιάζει τις πιθανότητες για καρκίνο του εγκεφάλου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης του Δρ Κουράνα, που έρχονται σε αντίθεση με άλλες μεγάλες έρευνες, έχουν δημοσιευτεί σε δικτυακό τόπο που απευθύνεται σε νευροχειρουργούς και βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης για επίσημη δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.
Ο Δρ Κουράνα αναφέρει ότι καρκίνοι χρειάζονται τουλάχιστον μία δεκαετία για να αναπτυχθούν και το γεγονός αυτό ακυρώνει τις επίσημες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των κινητών που βασίζονται σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν λίγους, αν όχι κανέναν, ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει τα τηλέφωνα για τόσο μεγάλο διάστημα.
Ήδη, αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ προειδοποιούν για τη χρήση των κινητών, ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει ζητήσει την όσο το δυνατό μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών.
Μέχρι σήμερα, πάντως, οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Περιορισμένες ενδείξεις αύξησης του ρίσκου υπάρχουν μόνο για το νεύρωμα του ακουστικού νεύρου, μια μορφή καλοήθους όγκους.
Ενδείξεις για τις βλαβερές συνέπειες των κινητών υπάρχουν κυρίως από μελέτες σε καλλιέργειες κυττάρων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πάντως συμφωνούν ότι τα κινητά δεν χρησιμοποιούνται ακόμα αρκετό χρόνο ώστε να έχουν γίνει ορατές όλες οι πιθανές παρενέργειές τους.
Newsroom ΔΟΛ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=886639&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια: