Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Τρία τρισεκατομμύρια δολάρια το κόστος του πόλεμου στο Ιράκ!

Επιβραδύνει την οικονομία
Τρία τρισεκατομμύρια δολάρια το κόστος του πόλεμου στο Ιράκ, κατά τον Τζ. Στίγκλιτς
Νέα Yόρκη 02/03/08
Παράγοντα επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας θεωρεί τον πόλεμο στο Ιράκ ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς ο οποίος εκτιμά ότι το πραγματικό κόστος υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που έχει ανακοινωθεί.
Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι, με μία πολύ συντηρητική εκτίμηση, το πραγματικό κόστος είναι τουλάχιστον τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το άμεσο κόστος του πολέμου από το 2003 έχει φτάσει τα 845 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Αντίθετα, το έμμεσο κόστος, που δεν καταμετράται, περιλαμβάνει κατά τον Στίγκλιτς το κόστος νοσηλείας των τραυματιών, τα δάνεια, τον κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και τις επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Το κόστος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έφτασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε τρέχουσες τιμές, και ο Τζ. Στίγκλιτς θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί από τον πόλεμο Ιράκ.
«Κανείς οικονομολόγος δεν πιστεύει πλέον ότι οι πόλεμοι ωφελούν την οικονομία, όπως κάποτε» τόνισε σχετικά ο Στίγκλιτς που προσθέτει, όπως σημειώνει το Reuters, ότι ο πόλεμος ώθησε την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει κατά πολύ την ρευστότητα στην αγορά.
Τονίζει ακόμη ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν στην εκπαίδευση ή την υγεία.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών το 2001.
Από: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=878551&lngDtrID=245

Δεν υπάρχουν σχόλια: