Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Σκοτώθηκαν σε επιδρομή την ώρα που έπαιζαν ποδόσφαιρο...

Επιδρομές και ρουκέτες
Αναβρασμός στη Γάζα για το θάνατο ανηλίκων σε ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα
ΑΠΕ 28/02/08
Διαδήλωση κατά του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ...
ΓάζαΤελευταία ενημέρωση 17:34
Δυναμιτίζει το κλίμα στη Μέση Ανατολή ο θάνατος σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τεσσάρων ανηλίκων, ηλικίας κάτω των 16 ετών, στη Λωρίδα της Γάζας. Ξεπέρασαν τους 20 οι νεκροί, ανάμεσά τους άμαχοι, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, «βροχή» από ρουκέτες σε αντίποινα...
Από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι ανήλικοι έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν σε επιδρομή την ώρα που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι η πληροφορία ελέγχεται.
Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε εξαπολύσει δύο ακόμη επιθέσεις στη Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά ένοπλοι και να φθάσουν συνολικά τους 21 οι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ το απόγευμα ισραηλινός πύραυλος έπεσε σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι του πρωθυπουργού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε, δίχως να καταστραφεί το οίκημα.
Σε αντίποινα, μόνο την Πέμπτη εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα 16 ρουκέτες από τις οποίες επτά έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος, επιφέροντας τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανθρώπων.
Την Τετάρτη ένας Ισραηλινός φοιτητής σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από ρουκέτα που ερρίφθη από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς από τη βόρεια Γάζα εναντίον της ισραηλινής πόλης Σντερότ. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο Ισραηλινού μετά την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς, τον Ιούνιο του 2007.
Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα
Στην πρώτη επίθεση που εξαπέλυσε την Πέμπτη το Ισραήλ στη Γάζα, ένας πύραυλος έπληξε ένα αυτοκίνητο με ενόπλους της Χαμάς στην Πόλη της Γάζας και σκοτώθηκαν δύο άνδρες, μεταξύ των οποίων ο γιος ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος.
Σε άλλη επίθεση βορείως της Πόλης της Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σκοτώθηκαν τρεις ένοπλοι, οι οποίοι σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό είχαν εμπλοκή σε εκτοξεύσεις ρουκετών. Ακολούθησε ο θάνατος των τεσσάρων ανηλίκων την ώρα που έπαιζαν ποδόσφαιρο.
Την Τετάρτη είχαν σημειωθεί συνολικά εννέα αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, οποίες σκοτώθηκαν επτά ένοπλοι της Χαμάς και τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα βρέφος πέντε μηνών.
Στη Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μονάδα του ισραηλινού στρατού εισήλθε στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτε σε μία «επιχείρηση έρευνας και συλλήψεων» με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις με ενόπλους των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά,
Στις συμπλοκές σκοτώθηκαν δύο μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά, της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Ολμέρτ: «Είμαστε στην κλιμάκωση της μάχης»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε την Πέμπτη στο Τόκιο με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη σε μία προσπάθεια να ασκήσει πίεση ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ενώπιον της Ράις ο Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις για να ανασχέσει τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα. «Εξήγησα στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα σταματήσουμε τη μάχη που δίνουμε. Θα αναγκάσουμε τους τρομοκράτες να πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα» δήλωσε.
Επικαλούμενος τον θάνατο του φοιτητή ο Ολμέρτ, διεμήνυσε: «Αυτό που συνέβη μπορεί να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον. Είμαστε στην κλιμάκωση της μάχης αυτής και θα την συνεχίσουμε για να σταματήσει ο κίνδυνος που απειλεί τους κατοίκους του νότιου Ισραήλ».
Από πλευράς της, η Κοντολίζα Ράις απέδωσε στη Χαμάς την ευθύνη «γι' αυτό που συμβαίνει» στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν» υπογράμμισε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την τύχη αθώων ανθρώπων και την διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. «Τα γεγονότα αυτά υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η βία. Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να διαταράσσουν τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: