Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Το σχόλιο«Μακεδονική σαλάτα» ή βέτο;

Το σχόλιο«Μακεδονική σαλάτα» ή βέτο;
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1482468
«Η ΕΛΛΑΔΑ, ως το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στον κοινό σκοπό της Συμμαχίας, σε σχέση με τις δικές της χρόνιες διμερείς και δυσνόητες αμφισβητήσεις.
Ειδικά τώρα, μπροστά στην πρόκληση της υπόθεσης του Κοσόβου, η υποστήριξη της ευρωατλαντικής ενταξιακής προοπτικής της περιοχής είναι η στρατηγική μιας διορατικής ηγεσίας, ενώ η άσκηση βέτο είναι η στρατηγική των παράλογων ηττημένων», είχε δηλώσει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Μιλοσόσκι δηλαδή θεωρεί λογικό όταν έχει πρόβλημα μόνωσης το σπίτι σου, πρωτίστως να ενδιαφερθείς για την ασφάλεια της πολυκατοικίας.
Και γιατί, αφού ο ίδιος μάλιστα το επικαλείται ως πρόκληση -το Κόσοβο- να μην επιδείξει διάθεση συνεννόησης, για να στεγανοποιήσει το σπίτι του;
Διότι αυτό είναι το ζήτημα. Βλέπει τον κίνδυνο του αλβανικού εθνικισμού, και δεν θέλει να πάθει ό,τι έπαθε η Σερβία.
Το ερώτημα είναι γιατί θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη η Ελλάδα και να απεμπολήσει ένα διπλωματικό «όπλο»;
«Μοχθηροί», «παράλογοι ηττημένοι», «βάρβαροι» ή «κρετίνοι» οι Έλληνες δεν διακατέχονται από ιδεοληψία να «φάει πόρτα» η ΠΓΔΜ από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Αν στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας, Χαβιέρ Σολάνα, δεν αρέσουν τα βέτο, ούτε σε μας είναι ευχάριστο να ξεχνά την κοινοτική αλληλεγγύη.
Άλλωστε, δεν είμαστε από τους εταίρους που έχουμε «ψωμοτύρι» το δικαίωμα της αρνησικυρίας.
Η Πολωνία, νέηλυς στην Ε.Ε., το άσκησε για να μπλοκάρει τις ενεργειακές συνομιλίες με τη Ρωσία. Και μάλιστα όχι για θέμα εθνικό, ούτε γιατί κινδύνευε με ταπείνωση, αλλά για να πιέσει τη Μόσχα να άρει το εμπάργκο στις εισαγωγές πολωνικών λαχανικών.
Εμείς δεν παραφρονήσαμε, όπως κατηγορούσαν τους Πολωνούς δίδυμους, αλλά υπάρχουν οριακές περιπτώσεις, όπου διαλέγεις την έσχατη λύση, από τη μακεδονική σαλάτα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ.
Από: http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/29/1482468.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: