Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Πιέσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας...

Εντείνονται οι διεργασίες
Πιέσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Αθήνα 27/02/08
Την ώρα που η Αθήνα προβληματίζεται για τα επικείμενα συλλαλητήρια του ΛΑΟΣ και του Στ.Παπαθεμελή, η ΕΕ -μέσω δηλώσεων Σολάνα και έκθεσης της Ευρωβουλής- ασκεί ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας. Τη Δευτέρα (3/3) στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Το θέμα της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί στην «Ωρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή την Παρασκευή, ημέρα έναρξης νέου γύρου επαφών των αντιπροσώπων των δύο χωρών με τον Μ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.
Εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων εντείνονται και οι πιέσεις. Την Τετάρτη, ο υπεύθυνος για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε: «Όπως έχω πει, δεν μου αρέσουν τα βέτο».
Ο Χ.Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας κατά τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη και κάλεσε αυτές οι συζητήσεις να είναι εποικοδομητικές και παραγωγικές.
Αντιδρώντας, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ Π.Μπεγλίτης τόνισε: «Ο κ. Σολάνα, ως υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αρχές και τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης για την κοινοτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Έχει, επίσης, την ευθύνη της άσκησης της αναγκαίας πίεσης προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, για τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αποφάσεων, σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του ονόματος.
«Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, οφείλουν να υπενθυμίσουν στον κ. Σολάνα τις θεσμικές και πολιτικές του ευθύνες και να υπερασπισθούν όλα τα δικαιώματα της χώρας, που απορρέουν από την ισότιμη θέση της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος είχε επαναλάβει την ελληνική θέση ότι μη λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ισοδυναμεί με μη πρόκληση της χώρας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Μετά τη συνάντηση με τον Σολάνα, ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί οποιαδήποτε λύση και πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το θέμα της ονομασίας είναι διμερές και δεν συνδέεται με την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά ούτε με την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε -με 55 ψήφους υπέρ, 5 κατά και μία αποχή- την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγερ σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ για το έτος 2007. Στην έκθεση, που χαιρετίζει τις προσπάθειες των δύο χωρών για επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, συμπεριελήφθη τροπολογία που «καλεί αμφότερα τα μέρη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να ξεπεραστεί το θέμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στην είσοδο της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995».
Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ευρωβουλευτών της Ελλάδας, που καταψήφισαν την έκθεση. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ.Δημητρακόπουλος τόνισε ότι η διατήρηση αυτής της πρότασης δημιουργεί σοβαρό ζήτημα, αφού αντίκειται στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση», στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και σε πρόσφατα διατυπωθείσες απόψεις των άλλων ελληνικών κομμάτων και ως εκ τούτου δεν αφήνει κανένα περιθώριο.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Κοππά σημείωσε ότι «το τελικό περιεχόμενο της έκθεσης, μετά και την υιοθέτηση συγκεκριμένων τροπολογιών που συγκέντρωσαν ευρείες συναινέσεις, διαταράσσει την αρχή των ίσων αποστάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ των δύο χωρών και παρεμβαίνει, εμμέσως, στην κρίσιμη αυτή φάση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Αντίθετα, την ικανοποίησή του για την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και ειδικά για την τροπολογία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Εν τω μεταξύ, έκκληση για να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας το γρηγορότερο δυνατό απηύθυνε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες. Ο Σέφερ ανέφερε στον Τσερβένκοφσκι ότι ναι μεν, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, πλην όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα καταλήξουν σύντομα σε αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι τα δύο μέρη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να φθάσουν το συντομότερο δυνατό σε μια λύση. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σέφερ, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ειδικότερα οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η ΠΓΔΜ για να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Συμμαχίας.
Ο Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ θα βρεθεί τη Δευτέρα (3/3) στην Αθήνα.
Αναστάτωση για τα συλλαλητήρια
«Κομματική πειθαρχία» ζητά η ΝΔ από τους βουλευτές της όσον αφορά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει ο ΛΑΟΣ και ο Στέλιος Παπαθεμελής στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη (5/3). Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα στο άγαλμα Αλεξάνδρου και στο Παλέ ντε Σπορ.
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης στο ραδιοσταθμό Flash, στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν στο συλλαλητήριο εμφανιστούν βουλευτές της ΝΔ είπε: «Είναι υποθετικό ερώτημα. Εάν εμφανιστούν βουλευτές της ΝΔ, αναλόγως τι συλλαλητήριο είναι και τι θα γίνει, τότε θα δούμε πώς θα το εκλάβουμε».
Σχετικά, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού και Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κόμματος Γ.Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική» και κατανοείται η «αντίδραση του κόσμου στην πολιτική αυτή», ωστόσο τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρή εξωτερική πολιτική και σωστούς χειρισμούς και όχι συλλαλητήρια».
Ειρηνικά διεξήχθη το συλλαλητήριο στα Σκόπια, το βράδυ της Τετάρτης. Στη συγκέντρωση, που είχε διάρκεια μιάμιση ώρα, συμμετείχαν περίπου 6.000 πολίτες. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας τόσο στο χώρο της συγκέντρωσης, όσο και μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.
Οι ομιλητές της συγκέντρωσης ζήτησαν να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση «αλλαγή του συνταγματικού ονόματος». Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες της ΠΓΔΜ και σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «το όνομα είναι ιερό και δεν το αλλάζουμε», «η Μακεδονία είναι ότι έχουμε και δεν έχουμε».
Το θέμα της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί στην «Ωρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή την Παρασκευή, ημέρα έναρξης νέου γύρου επαφών των αντιπροσώπων των δύο χωρών με τον Μ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.
Απο το in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Νίκος Κ. Γ. είπε...

Που τους αφήσαμε
να μας καταντήσουν...