Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Mayo, όπως Μητσοτάκης...

Έντυπη Έκδοση 

Mayo, όπως Μητσοτάκης

Η υπόθεση της περιβόητης λιβεριανής off shore Mayo μοιάζει με εκείνες τις βόμβες που, ενώ έχουν πέσει (εδώ και χρόνια), δεν έχουν εκραγεί ακόμα. Αυτή τη φορά είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, Παντελής Οικονόμου, που την επαναφέρει στο προσκήνιο.
Τρεις φάκελοι με νέα στοιχεία για τις σχέσεις της λιβεριανής εταιρείας με τη Siemens από τα χρόνια του Επίτιμου βρίσκονται στα χέρια βουλευτών.Τρεις φάκελοι με νέα στοιχεία για τις σχέσεις της λιβεριανής εταιρείας με τη Siemens από τα χρόνια του Επίτιμου βρίσκονται στα χέρια βουλευτών.
Αύριο αναμένεται να ζητήσει τη διερεύνηση ενδεχόμενης σχέσης της με τη Siemens και το κομματικό ταμείο της Νέας Δημοκρατίας, όταν πρόεδρός της ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, κατέθεσε τρεις φακέλους με δημοσιεύματα, αλλά και νέα στοιχεία, όπως αναφέρει, τα οποία έχουν σχέση με τη Mayo και τη Siemens (αντίγραφα λογαριασμών που σχετίζονται με τη Mayo και τη Ν.Δ., στοιχεία από τη σχετική δικογραφία κ.ά.).

Παρά το μελάνι που έχει χυθεί για τη Mayo, την πολιτική αναστάτωση και τις διενέξεις (ακόμα και δικαστικές) που έχουν προκληθεί, ουδέποτε άνοιξαν οι λογαριασμοί της, ώστε να αποδειχθεί ποιος πραγματικά ήταν ο ρόλος της. Στην πολιτική σκηνή μόνο ο Κώστας Λαλιώτης επέμενε για χρόνια να καταγγέλλει τη λιβεριανή off shore, αλλά χωρίς να συγκινεί ιδιαίτερα τη Δικαιοσύνη. Ακόμα και ο εισαγγελέας Δ. Παπαγγελόπουλος, που ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση, παρέλειψε να ανοίξει τον διαβόητο λογαριασμό.
Οι φάκελοι που προσκόμισε ο Π. Οικονόμου στην Εξεταστική περιέχουν και δημοσιεύματα της «Ε». Ενα από αυτά, στις 29 Νοεμβρίου 2008, παρουσίαζε έγγραφο που αποκάλυπτε ότι λογαριασμός της Mayo στην τράπεζα Royal Bank of Scotland διαβιβάστηκε από τους επικεφαλής της Siemens Ελλάδας στους διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens Μονάχου, για να καταθέσουν σε αυτόν χρήματα.
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της «Ε» που θα παρουσιαστεί επίσης αύριο στην Εξεταστική: «Οι διαχειριστές του Μονάχου υποστηρίζουν ότι αποδέσμευσαν προς τη Mayo, από το 1990, έξι εμβάσματα ύψους 20 εκατομυρίων μάρκων».
Γιατί η Δικαιοσύνη όμως δεν επεδίωξε ποτέ το άνοιγμα των λογαριασμών της Mayo που θα φώτιζαν την αλήθεια; Αυτό είναι το δεύτερο ζήτημα που θέτει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αύριο στη Βουλή: «Πρέπει οι αρμόδιοι να μας απαντήσουν γιατί η Δικαιοσύνη δεν έκανε τη δουλειά της. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, αλλά και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς πρέπει να απαντήσουν για να φανεί τίνος μεθόδευση ήταν η αποφυγή του ανοίγματος των λογαριασμών της Mayo» δηλώνει.
Να σημειωθεί ότι στις 11-1-2009 ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τότε, είχε δηλώσει ότι «υπήρχε συνεχής ροή χρημάτων από τον τροφοδότη λογαριασμό της Mayo στον ειδικό λογαριασμό της Ν.Δ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: