Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
Ο πιανίστας της ελευθερίας
Ο Πολ Λαρούντι άντεξε τα βασανιστήρια και ετοιμάζει την επόμενη αποστολή
Ενας Αμερικανός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων δεν είναι κάτι συνηθισμένο.
Ούτε επίσης είναι συνηθισμένο ένας κάτοικος της Καλιφόρνιας να έχει σπάσει δύο εμπάργκο. Της Κούβας και της Γάζας. Ο Πολ Λαρούντι, γλωσσολόγος, που για να βγάλει τα προς το ζην έγινε χορδιστής πιάνων, έσπασε για πρώτη φορά το εμπάργκο της Κούβας μεταφέροντας μέσω Καναδά 220 πιάνα στην Αβάνα, παρά την απαγόρευση της αμερικανικής κυβέρνησης. Μετά από πολύμηνη καμπάνια με τίτλο «Ενα πιάνο για την Κούβα» κατόρθωσε και έστειλε σε ωδεία το απαγορευμένο εμπόρευμα, αφού αναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση ότι «δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς».
Η σχέση του με την άλλη του αγάπη, την Παλαιστίνη, άρχισε από τα φοιτητικά του χρόνια, όταν επισκέφθηκε τον εργαζόμενο στην Ιορδανία πατέρα του. Εκεί είδε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και ευαισθητοποιήθηκε για να επιστρέψει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής την άνοιξη του 2002, όταν οι Ισραηλινοί πολιόρκησαν εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των μαχητών, ο Λαρούντι και άλλοι δυτικοί ακτιβιστές μπήκαν μπροστά σαν ανθρώπινες ασπίδες για να προστατέψουν τους Παλαιστίνιους, όμως δέχτηκαν πυρά. Επτά ξένοι, μεταξύ των οποίων και ο Λαρούντι, τραυματίστηκαν και όταν επέστρεψαν στις πατρίδες τους δημιούργησαν μια κίνηση που λίγα χρόνια μετά εξελίχθηκε στην οργάνωση Free Gaza Movement.
Από τότε άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας. Το 2007 αποφάσισαν να δοκιμάσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό διά θαλάσσης. Εψαξαν να βρουν διαθέσιμα καράβια και τελικά, μετά από πολλές αποτυχίες και τη δολοφονία ενός συντρόφου τους, ήρθαν σε επαφή με τον Βαγγέλη Πισσία, καθηγητή των ΤΕΙ Αθήνας, γνωστό για τις σχέσεις του με το παλαιστινιακό κίνημα, που ανέλαβε να οργανώσει το παράτολμο εγχείρημα.
Τον Αύγουστο του 2008 ο Λαρούντι με τον Πισσία μαζί με άλλους 40 συντρόφους τους, Ελληνες και ξένους, που επέβαιναν σε δύο ελληνικά ψαροκάικα, μπήκαν για πρώτη φορά στο λιμάνι της Γάζας. Τώρα, ο Λαρούντι επέστρεψε με το «Στόλο της Ελευθερίας», αλλά συνάντησε τις ισραηλινές στρατιές της νύχτας. Τον χτύπησαν αλύπητα, αλλά αυτός δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε στην Ελλάδα και ετοιμάζει την επόμενη αποστολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου