Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΣΙΣΜΟΥ
Πλανήτης - Αουσβιτς για τα ζώα
Είναι από τις παγκόσμιες ημέρες που δεν είναι ευρέως γνωστή. Στην Ελλάδα τουλάχιστον... Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντική! Μάλλον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο...
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σπισισμού, που διοργανώνεται στις 5 Ιουνίου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι πολύ πιο μεγάλης σπουδαιότητας από άλλες... Οχι μόνο επειδή η συγκεκριμένη ιδεολογία είναι τόσο κατακριτέα όσο ο ρατσισμός και ο σεξισμός, αλλά γιατί η αντισπισιστική δράση υπερασπίζεται τα δικαιώματα πλασμάτων που δεν έχουν τη δική τους φωνή.
«Το Αουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλά ζώα!», έλεγε ο Γερμανός κοινωνιολόγος, φιλόσοφος και μουσικολόγος, Τέοντορ Αντόρνο, και όπως φαίνεται βρίσκει σύμφωνους εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη που διαδηλώνουν γι' αυτά τα συναισθανόμενα όντα, που δεν είναι απλά ζώα, αλλά υποφέρουν, λυπούνται και χαίρονται, όπως εμείς. «Το αν έχουν υψηλό ή λιγότερο υψηλό επίπεδο νοημοσύνης, το αν ανήκουν ή όχι στο ανθρώπινο είδος, δεν αποτελεί ορθολογικό κριτήριο για διάκριση. Η σπισιστική δράση είναι επομένως αδικαιολόγητη», επισημαίνουν οι αντισπισιστές.
«Τα ζώα εκτρέφονται και σφάζονται για το κρέας, το γάλα, τα αβγά, τα δέρματα και το μετάξι τους. Αλιεύονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά πειράματα. Θηρεύονται για διασκέδαση. Φυλακίζονται για ολόκληρη τη ζωή τους σε ζωολογικούς κήπους και δελφινάρια. Εκπαιδεύονται για να τα εκμεταλλευτούν στο τσίρκο, σκοτώνονται για θεάματα όπως οι ταυρομαχίες κ.ά.», αναφέρει χαρακτηριστικά το αντισπισιστικό κάλεσμα που μας προτρέπει να μην αφήνουμε την «ευκαιρία να προβάλλουμε το γεγονός ότι η καταδυνάστευση των ζώων, όπως και αυτή των ανθρώπων, δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής, αλλά μια αδικία που πρέπει να καταπολεμηθεί» και προτρέπει να δημοσιοποιήσουμε τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σπισισμού στην ιστοσελίδα http://www.reseau-antispeciste.org/?cat=35.
«Κάθε μορφή ζωής έχει τη δική της αξία και από εμάς χρειάζεται ο απαιτούμενος σεβασμός για όλα τα είδη όποια μορφή κι αν έχουν. Δεν γίνεται να θεωρούμε το ένα ζώο τροφή και το άλλο φίλο... Το ένα σύντροφο και το άλλο, το άγριο, εχθρό. Αυτό κάνει ο ειδισμός», επισημαίνει στην «Ε» η Ρόζα Μινακούλη, μέλος των Πολιτών για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟΦΥΖΩ).
«Σεβόμενοι τη ζωή των ζώων σεβόμαστε και τη δικιά μας ζωή. Αυτά όλα είναι αλληλένδετα και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Μεγάλος φιλόσοφος, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε πει ότι "η ζωή στη γη ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς τον άνθρωπο". Αν συνεχίσουμε έτσι, θα τον επαληθεύσουμε», συμπληρώνει.
Οι ΠΟΦΥΖΩ, όπως και μεμονωμένοι αντισπισιστές, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Θησείο, έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ, στις 12 το μεσημέρι και θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια. Ενα από τα κεντρικά συνθήματα; «Ο φαύλος κύκλος του κρέατος». *
Τι είναι ο σπισισμός
Προέρχεται από την αγγλική λέξη speciesism. Ο όρος σπισισμός δηλώνει τη διάκριση μεταξύ δύο ειδών. Ουσιαστικά την εκμετάλλευση του ενός είδους από το άλλο. Στην Ελλάδα πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη ειδισμός για να περιγράψουν τον όρο. Λέγεται ότι ο Κάρολος Δαρβίνος -ο Βρετανός φυσιοδίφης, συλλέκτης και γεωλόγος ο οποίος έμεινε διάσημος στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης- ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη. Ωστόσο η επίσημη καταγραφή του όρου χρονολογείται στο 1973 και ανήκει στον ψυχολόγο Ρίτσαρντ Ράιντερ. Ο Βρετανός ψυχολόγος, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στο σύγχρονο κίνημα για την απελευθέρωση των ζώων, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 1969 όταν ξεκίνησε να μιλά ενάντια στα πειράματα με ζώα, ενώ είχε δουλέψει σε πειραματικά εργαστήρια.
Τον όρο χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι προασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων, ωστόσο έχουν υπάρξει και αναφορές του σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου