Στο Μπίσκοβ αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα
Ένα επικίνδυνο πείραμα της εταιρείας Vattenfall τρομάζει τους κατοίκους
Ο τοπικός τύπος μιλά για ατμόσφαιρα πολέμου στο Μπίσκοβ.
Στη μικρή πόλη των 8.000 κατοίκων, στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, η γερμανική θυγατρική του «ενεργειακού γίγαντα» της Σουηδίας Vattenfall πρόκειται να κατασκευάσει ένα υπόγειο δίκτυο συλλογής & αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, που θα διατρέχει την πόλη κάτω από τους πλακόστρωτους δρόμους της. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο πείραμα που υποστηρίζεται από τοπικούς οικονομικούς παράγοντες, από τη γερμανική κυβέρνηση, ακόμη & από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), & στοχεύει στην ανακύκλωση του διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μειωθούν οι ρύποι της ατμόσφαιρας & να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Όμως, οι κάτοικοι του Μπίσκοβ, δεν φαίνεται να τσιμπάνε από τέτοια μεγάλα λόγια. Δεν πιστεύουν ότι οι προθέσεις των κατασκευαστών είναι αγαθές, & διαβλέπουν απλώς μια προσπάθεια να επιτευχθούν νέα κέρδη για τους επενδυτές του ενεργειακού τομέα, ακόμη & σε βάρος της τοπικής οικονομίας & της υγείας των κατοίκων. Είναι & η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (του ΟΗΕ), που για τη συγκεκριμένη τεχνολογία ανακύκλωσης & φύλαξης του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζει ότι όχι μόνο δεν θα περιορίσει τους ρύπους αλλά αντίθετα θα τους αυξήσει.
Για τους κατοίκους, το πολύπλοκο τεχνικό ζήτημα της αποθήκευσης του ρυπογόνου αερίου συνθέτει έναν εφιάλτη. «Το επόμενο Τσέρνομπιλ; Διάλυση του τουρισμού μας; Δηλητηρίαση του νερού που πίνουμε;» είναι τα βασικά ερωτήματα που βασανίζουν του κατοίκους του Μπίσκοβ, που δεν μπορούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι κάτω από τα πόδια τους θα αποθηκεύονται τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.
Πανό, συνθήματα στους τοίχους, «τα σημάδια της ανησυχίας & της οργής βρίσκονται παντού», έξω από το δημαρχείο, έξω από τις εκκλησίες, στις μάντρες των σπιτιών, με αποτέλεσμα το αστικό τοπίο στο Μπίσκοβ να θυμίζει τις μεγάλες αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις των δεκαετιών του '70 & του '80 στη Γερμανία. Ο δήμαρχος της πόλης που έχασε τον ύπνο της, δηλώνει οργισμένος ότι «δεν ανεχόμαστε να γίνουμε το πειραματόζωο της Ευρώπης». Πράγματι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι πειραματικό & θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε καμιά δεκαριά άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που ακόμη δεν ανακοινώθηκαν. Το Μπίσκοβ είναι η πρώτη πόλη-πείραμα.
Γιατί εκεί; Διότι απλά η Vattenfall έχει μακρά προϊστορία στο Μπίσκοβ, έχοντας ήδη πετύχει να εγκαταστήσει εκεί μικρότερες ενεργειακές μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι «πουλά» θέσεις εργασίες στον τοπικό πληθυσμό. Η τελική μάχη θα δοθεί στην Ανω Βουλή της Γερμανίας, που αναμένεται να νομοθετήσει για τη δημιουργία του προγράμματος αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου