Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Παρακολούθηση βουλευτή (Γερμανία) με... δικαστική απόφαση

Παρακολούθηση βουλευτή με... δικαστική απόφαση

Η γερμανική Δικαιοσύνη ανοίγει δρόμο στις μυστικές υπηρεσίες


Η«υπόθεση Ράμελοβ» δεν έγινε ποτέ πρωτοσέλιδο.
Αφορά ένα δικαστικό θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις που εκτυλίχθηκε σχεδόν σιωπηλά στη Γερμανία, επειδή η βαρύτητά του ήταν τόσο μεγάλη που το παρέσυρε στις «πίσω» αράδες της ειδησεογραφίας. Παρασυρμένες από τον κατασταλτικό οίστρο που βασανίζει κάθε καχύποπτο κράτος, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν θέσει το 2007 υπό παρακολούθηση τον βουλευτή του Αριστερού Κόμματος Μπόντο Ράμελοβ, εκτιμώντας ότι η κοινοβουλευτική του δράση ήταν επικίνδυνα αντικαθεστωτική.
Όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση, το θύμα μήνυσε τους διώκτες του. Και η ετυμηγορία (τότε) του Ανώτερου Διοικητικού Δικαστηρίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που εκδίκασε την υπόθεση, υπήρξε ευνοϊκή για το θύμα, ορίζοντας ότι οι πολιτικές δραστηριότητες του μηνυτή δεν έπρεπε να απασχολούν τους πράκτορες αλλά τους εκλογείς και το κόμμα του.
Επειδή όμως κανένας σοβαρός πράκτορας δεν κατεβάζει εύκολα το γιακά της καμπαρντίνας και το μαύρο γυαλί του, η παρασκηνιακή τους γραφειοκρατία προτίμησε την βάσανο των εφέσεων. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο που πήρε την σκυτάλη, ως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, αποφάνθηκε διαφορετικά. Ναι μεν κακώς παρακολουθείται ένας εκλεγμένος αντιπρόσωπος του λαού, αλλά προέχει η προάσπιση του καθεστώτος.
Βέβαια, το διατύπωσε ευγενικά, ότι δηλαδή, «οποιοσδήποτε δεν αγωνίζεται έμπρακτα κατά των αντικαπιταλιστικών πρακτικών εντός του πολιτικού του κόμματος, τότε θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός της συνταγματικής νομιμότητας». Δείχνει απλά ως σκανδαλώδης αναχρονισμός, όμως η νέα ετυμηγορία είναι κάτι περισσότερο: βάζει όρια στην «πολιτική ανυπακοή» των πολιτικών, υποδεικνύοντάς τους πότε βγαίνουν από το πεδίο της ασφαλούς κοινοβουλευτικής δράσης και εισέρχονται (με δική τους ευθύνη) σε αφύλακτο χώρο. Για όποιον δεν κατάλαβε, αν ζεις στη Γερμανία και είσαι δηλωμένος και ενεργός αντικαπιταλιστής πολιτικός, είσαι εξ ορισμού (μάλλον εξ ετυμηγορίας) αντικαθεστωτικός και δεν αποκλείεται να τεθείς υπό παρακολούθηση.
Κάποιοι στη Γερμανία μιλούν για πολιτικό «στιγματισμό» με βλαπτικό αποτέλεσμα για τον στιγματισμένο και το κόμμα του -άρα και για πολιτική παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών. Όμως για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (όπως ονομάζονται οι μυστικές υπηρεσίες στην οργουελιανή αργκό που υιοθετούν και... άλλες ευρωπαϊκές χώρες) το καθήκον τους έχει αποσαφηνιστεί.
Η «υπόθεση Ράμελοβ» τους το υπέδειξε, και με δικαστική βούλα.

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 8 Αυγούστου 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: