Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η άφιξη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην Κόστα Ρίκα εντάσσεται στο πλαίσιο για μια νέα διευθέτηση της "πίσω αυλής" των ΗΠΑ, ώστε να μπορεί η αυτοκρατορία να διεξάγει απερίσπαστη τους πολέμους της σε άλλα μήκη

«Ομπρέλα» Ουάσιγκτον στην Κ. Αμερική.

Η απόβαση 7.000 πεζοναυτών, 46 αμερικανικών πολεμικών πλοίων, 200 ελικοπτέρων & μαχητικών αεροσκαφών στην αποστρατιωτικοποιημένη & θεωρητικά ουδέτερη Κόστα Ρίκα επισφραγίζει τη νέα φάση της αμερικανικής πολιτικής στη Λατινική Αμερική.
Η κυβέρνηση της προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Ουάσιγκτον, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών αλλάζουν τις παραδοσιακές οδούς διακίνησης & η ανάπτυξη ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στον κεντροαμερικανικό ισθμό είναι απαραίτητη για να αποκοπεί αυτή τη νέα δίοδος & να είναι αποτελεσματικός ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών.
Το επιχείρημα του πολέμου κατά των ναρκωτικών έχει υπάρξει ακρογωνιαίος λίθος της πρόσφατης στρατηγικής της αμερικανικής επέμβασης στην περιοχή, αλλά έχει αποδειχθεί απολύτως αποτυχημένο καθώς είναι στις χώρες με τη μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία όπου έχει αυξηθεί η παραγωγή ναρκωτικών, επισημαίνει ο αργεντίνος ακαδημαϊκός Ατίλιο Μπορόν. Στο βιβλίο του «Η σκοτεινή όψη της αυτοκρατορίας» υπενθυμίζει ότι στην Κολομβία η αμερικανική παρουσία δεν απέτρεψε την επέκταση των καλλιεργειών κόκας, ενώ στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατακόρυφα η παραγωγή όπιου & ηρωίνης.
Το επιχείρημα άλλωστε είναι, αν μη τι άλλο, αντιφατικό, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν δικαίωμά τους να καταπολεμούν τη διακίνηση ναρκωτικών στον πλανήτη αλλά είναι ανίκανες έως καχυποψίας, τονίζει άρθρο του Transnational Institute (διεθνής οργάνωση ακτιβιστών ακαδημαϊκών), να ελέγξουν τα σύνορά τους ή να περιορίσουν την εσωτερική κατανάλωση ναρκωτικών. Ενώ προωθούν τη στρατιωτική λύση για τον περιορισμό της παραγωγής ναρκωτικών σε άλλες χώρες, οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον την πρώτη παγκόσμια παραγωγό μαριχουάνας, σύμφωνα με έρευνα του DSF (Επιστημονικό Ιδρυμα περί Ναρκωτικών), που φτάνει στα 35 δισ. δολάρια το χρόνο.
Για τον Ατίλιο Μπορόν η άφιξη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην Κόστα Ρίκα εντάσσεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, της οποίας οι σημαντικότερες εκφράσεις στη Λατινική Αμερική είναι έως σήμερα η επαδραστηριοποίηση του Τέταρτου Στόλου, η υπογραφή της συμφωνίας για εγκατάσταση επτά βάσεων στην Κολομβία, η κατασκευή ενός τείχους ντροπής στα σύνορα με το Μεξικό, το πραξικόπημα της Ονδούρας ή η παραχώρηση νέων στρατιωτικών βάσεων στον Παναμά.
Είναι δύσκολο να πείσουν οι ΗΠΑ ότι οι περισσότερες από 20 βάσεις που εγκαθιστούν στην ήπειρο & οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έχουν απλώς ως στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών κι όχι να αντισταθμίσουν την απώλεια επιρροής που έφερε το νέο κύμα των αριστερών καθεστώτων, υπονομεύοντάς τα & ενισχύοντας με κάθε μέσο το νέο «δεξιό άξονα» που αναδύεται στην ακτή του Ειρηνικού με τη Χιλή, το Περού, την Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Ονδούρα & το Μεξικό.
«Σε αυτή τη διεθνή συγκυρία όπου απειλούν με επιθέσεις κατά Ιράν & Β. Κορέας ίσως οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν τον απόλυτο έλεγχο σε αυτό που αποκαλούν "Η Μεγάλη Αμερικανική Νήσος": μια τεράστια ήπειρος που ξεκινά από την Αλάσκα & καταλήγει στη Γη του Πυρός, καθοριστικής σημασίας για την αμερικανική εθνική ασφάλεια», καταλήγει ο Μπορόν.
«Πρόκειται για μια νέα διευθέτηση της "πίσω αυλής" των ΗΠΑ, ώστε να μπορεί η αυτοκρατορία να διεξάγει απερίσπαστη τους πολέμους της σε άλλα μήκη».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΝΤΖΟΥ

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 22 Αυγούστου 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: