Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ο Καιρός - Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης 22-08-2010

Ο Καιρός


Οποιος νομίζει ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει και μάλιστα σε νοοτροπία απατάται. Μια τρομερή αλλαγή είναι που η Αθήνα ερήμωνε πάντα μια βδομάδα πριν από το Δεκαπενταύγουστο και άρχιζε να γεμίζει μετά της Παναγίας, ενώ φέτος είχε λαό πριν από το Δεκαπενταύγουστο και ερήμωσε μετά.
Σου λέει ο κόσμος «άσε να δούμε μήπως κάνει κανένα θαύμα η χάρη της και βλέπουμε». Είδε ότι η χάρη της δεν έκανε κανένα θαύμα και τα μούντζωσε για διακοπές, διαπιστώνοντας ενδεχομένως ότι η μόνη ισχυρή Παναγία αυτή τη στιγμή είναι η εκτοξευόμενη κατά παντός υπευθύνου, και να με συμπαθά η χάρη της.
Επάνω στη σύγχυση ήρθε στην Αθήνα, προσκαλεσμένος της κυβέρνησης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, για τρεις μέρες. Την τρίτη και αφού αναστήθηκε η σχέση Αθήνας-Τελ Αβίβ, που παρέπαιε μεταξύ ανυπαρξίας και μυστικότητας, απήλθε.
Από τους τόνους μελάνης στις αναλύσεις γι' αυτή την επίσκεψη λείπει ένα -ίσως το πιο σημαντικό- στοιχείο: το χρήμα.
Είτε από αμερικανοκινούμενες συμβουλές, είτε αυτοβούλως, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, άνοιξε τον δίαυλο Ελλάδας-Ισραήλ σε πολύ υψηλούς τόνους, όχι τυχαία, παράλληλα με την τουρκική απροθυμία να συμμετάσχει η Αγκυρα στον πόλεμο κατά του Ιράν.
Ελπίζει έτσι να εισαγάγει την Ελλάδα ως παράγοντα σε μια σύγκρουση, στο πλευρό αυτού που θεωρεί νικητή (ΗΠΑ - Ισραήλ), προσδοκώντας και τα αντίστοιχα πολιτικοοικονομικά οφέλη. Τα οποία, βεβαίως, δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένα. Οπως δεν είναι εξασφαλισμένο και το αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Το μήνυμα, όμως, του Γ. Παπανδρέου προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως και στο παγκόσμιο πανίσχυρο εβραϊκό κεφάλαιο είναι σαφές: «Η Ελλάδα είναι καλό παιδί και είναι εδώ».
Σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας, όπου η πλειονότητα των δανειστών σου και όσων σε εκβιάζουν και κερδοσκοπούν εις βάρος σου ανήκουν στο ισχυρότερο οικονομικό λόμπι, η ιδέα να προσπαθήσεις να το προσεταιριστείς μπορεί να μην ακούγεται κακή.
Πρέπει, όμως, να λάβεις υπόψη σου ότι το αντάλλαγμα που ζητάει συνήθως το κεφάλαιο μεταφράζεται σε αιματοχυσία. Στην οποία πρέπει να συμμετάσχεις. Και πρέπει να λάβεις υπόψη σου, επίσης, ότι σ' αυτές τις «συμμαχίες», που δεν είναι εδραιωμένες σε στέρεες βάσεις, ο αδύναμος που θα θελήσει να μην είναι πιστός και αφοσιωμένος τιμωρείται με πανάκριβο τίμημα.
Οι διπλωματικές σχέσεις πρέπει να διατηρούνται με όλους. Οι αποκλεισμοί ανήκουν στη νοοτροπία των ανηλίκων. Αλλά καλό είναι να διατηρούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να μη δίνεται η εξωπραγματική εντύπωση ότι π.χ. η Ελλάδα θα αναπληρώσει το γεωπολιτικοστρατηγικό κενό της Τουρκίας (γιατί η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που είναι η Τουρκία), ούτε η εντύπωση ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο για να «γείρει» προς το Ισραήλ.
Ο Τύπος μπορεί να γράφει ό,τι θέλει -και συχνά γράφει πολύ αξιόλογες αναλύσεις- αλλά είναι δουλειά των κυβερνήσεων να ξεκαθαρίζουν απολύτως τα πράγματα.
Την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση έριξε στη δημοσιότητα το σχέδιό της για νέο εκλογικό νόμο, σύμφωνα με το οποίο 120 βουλευτές θα εκλέγονται από λίστα και 180 με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες. Ετσι, 120 βουλευτές θα είναι του κόμματος και 180 του λαού των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο υπόλοιπος λαός δεν χρειάζεται εκλογικό νόμο, χρειάζεται λογικό νόμο. Αλλά πού να τον βρει.
Πάνω από 20.000.000 Πακιστανοί έχουν μείνει άστεγοι από τις πλημμύρες στη βορειοδυτική χώρα, εκεί όπου ο στρατός πέρυσι είχε ξεσπιτώσει χωριά, κυνηγώντας Ταλιμπάν. Φαντάζομαι ότι τα νερά δεν ξεχώρισαν χωρικούς, στρατιώτες, Ταλιμπάν. Αλλά αυτό δεν γίνεται μάθημα για κανέναν.
Μετά από 88 χρόνια σιωπής ξανάγινε λειτουργία, στην Παναγία τη Σουμελά, στον Πόντο, αυτή τη φορά από τον πατριάρχη. Μετά ξαναλειτούργησε η σιωπή.
Πέθανε 87 ετών ο Δημήτρης Ιωαννίδης, που έδεσε τη χώρα στα κελιά του ΕΑΤ-ΕΣΑ από τον Νοέμβριο του 1973 ώς τον Ιούλιο του 1974, που έδεσε την Κύπρο στα κελιά του Αττίλα.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας αρνείται να συμμετάσχει στον οικονομικό μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, με το σκεπτικό ότι κανείς δεν βοήθησε τη Σλοβακία να βγει από την κρίση την περασμένη επταετία. Και δεν χαίρεται;
Κάποιοι αλευροβιομήχανοι βρήκαν αφορμή από την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών της Ρωσίας για να ακριβύνουν το αλεύρι για όλα τα προϊόντα του. Δεν θυμάμαι οι ίδιοι να μείωσαν ως και 50% τις τιμές, που έπεσαν τόσο, την προηγούμενη διετία.
Ο εκ των ιδιοκτητών του Google Ερικ Σμιτ δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «η κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη για την έκθεση της προσωπικής της ζωής που συνεπάγεται η χρήση του Διαδικτύου». Το τραγικό δεν είναι που το Διαδίκτυο και η Google ειδικότερα προωθούν με κάθε τρόπο την παρακολούθηση, αρχειοθέτηση και εμπορία κάθε στιγμής κάθε πολίτη επί της Γης. Το τραγικό είναι που πάρα πολλοί πολίτες ζητάνε όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποτέλεσμα παρακολούθησης!
Με γεια τις αλυσίδες σου, χρυσό μου. Μόνος σου τις έφτιαξες για να παίζεις κουβαδάκια.
Και στη γαλλική Κυανή Ακτή, από τη Νίκαια μέχρι τα σύνορα με την Ισπανία, όποια κυκλοφορεί στον δρόμο με το μαγιό και όποιος κυκλοφορεί γυμνός απ' τη μέση και πάνω πληρώνει πρόστιμο 38 ευρώ! Αν κυκλοφορείς χωρίς μαγιό ή γυμνός απ' τη μέση και κάτω, πληρώνεσαι.
Ο Α. Σαμαράς διέγραψε από βουλευτή της Ν.Δ. τον Χρ. Μαρκογιαννάκη, επειδή δήλωσε ότι μπορεί να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης εναντίον του Ι. Πλακιωτάκη, που όρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Είναι ένα θέμα που θα απασχολεί την πολιτική σκηνή για πολλά χρόνια ακόμα.
Στον αδελφοκτόνο πόλεμο της Αριστεράς οφείλεται το ναυάγιο της υποψηφιότητας Διονύση Τσακνή για το Δήμο Αθηναίων. Αν είχε μάτια καθαρά για να δει η Αριστερά θα διαπίστωνε ότι εκεί οφείλεται και το δικό της διαχρονικό ναυάγιο.
250 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ανήγγειλε ότι εξαπολύει το υπουργείο Οικονομίας τον Σεπτέμβριο για να μπαλώσουν την μέχρι τώρα τρύπα των 2,6 δισ. ευρώ στα έσοδα του κράτους. Και στα έσοδα των εφοριακών, βεβαίως.
Και η Ρωσία συμφώνησε να φυλάει τα σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας μέχρι το 2044. Φαντάζομαι ότι ίδρωσαν για να την πείσουν οι Αρμένιοι.
ΥΓ Τρεις επώνυμοι Αμερικανοί γιατροί καταγγέλλουν με στοιχεία το σύστημα διαπλοκής φαρμακοβιομηχανιών-γιατρών-νοσοκομείων, ότι εφευρίσκει ασθένειες για να παράγει φάρμακα και να θησαυρίζει. Περίεργο! Γίνονται αυτά στην πολιτισμένη Δύση;
Με κείνη την απάτη του ιού της γρίπης, που ξοδέψαν οι λαοί κάτι δισεκατομμύρια ευρώ και πέθαναν και άνθρωποι απ' το εμβόλιο τι γίνεται; Τίποτε; Καλά· έλεγα μήπως υπάρχει ευαισθησία, όπως για το έλλειμμα της Ελλάδας, ας πούμε ή για την απειλή εξαφάνισης του μικρού πράσινου πετροφάγου. Δεν ξέρεις ποιος είναι ο μικρός πράσινος πετροφάγος;; Γιατί, ξέρεις ποιος ήταν ο ιός της γρίπης;

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: