Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η ενίσχυση των Ρεπουμπλικανών από τον επιχειρηματία Μέρντοχ άνοιξε το θέμα της χρηματοδότησης.

Εκλογική αναμέτρηση με επιδότηση Μέρντοχ


Η ενίσχυση των Ρεπουμπλικανών από τον επιχειρηματία άνοιξε το θέμα της χρηματοδότησης.

Το ένα εκατομμύριο δολάρια που έδωσε ο Ρούμπερτ Μέρντοχ στους υποψηφίους ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες για την προεκλογική εκστρατεία τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, έχει ανάψει φωτιές.
Ο εκκεντρικός αυστραλός επιχειρηματίας & ιδιοκτήτης μεγάλων εφημερίδων & τηλεοπτικών δικτύων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους η «New York Post», η «Wall street Journal», οι «Times του Λονδίνου» & το αμερικανικό FOX News, έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει μία ακόμη ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ζήτημα της αντικειμενικότητας της πληροφόρησης.
Η μητρική εταιρεία News America Inc, η οποία «φορτώθηκε» τη δωρεά, έχει αποκτήσει τις τελευταίες μέρες πολλούς επικριτές & άλλους τόσους υποστηρικτές. Οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες & πολλοί διανοούμενοι υποστηρίζουν ότι «κλονίζεται η αντικειμενικότητα με την οποία το FOX θα καλύψει τις εκλογές του Νοεμβρίου» & ότι «ο Μέρντοχ πέρασε την ευδιάκριτη γραμμή», κάνοντας λόγο για καταπάτηση των ορίων ανάμεσα στον τύπο & την επιχειρηματική υπεροχή.
Παρ' ότι δεν είναι μυστικό ότι ο Μέρντοχ ανήκει στο χώρο των Ρεπουμπλικανών -άλλωστε έχει χαλάσει τη σχέση του με τους Δημοκρατικούς & τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αρνείται να του παραχωρήσει συνέντευξη-, το θέμα επανέφερε στην επιφάνεια το εξής ένα ερώτημα: Υπάρχει σήμερα ευδιάκριτο όριο ανάμεσα στον τύπο & την πολιτική ή πρέπει να αποδεχθούμε την άποψη πως τα μίντια είναι επιχειρήσεις με μόνο στόχο το κέρδος οπότε έχουν κάθε δικαίωμα να λειτουργούν αποκλειστικά για το συμφέρον τους; Με την ομάδα των υποστηρικτών του Μέρντοχ τάχθηκε & ο εκπρόσωπος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, Τζακ Χόρνερ, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι «οι δωρεές σε κόμματα κινούνται στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς». Στην άλλη πλευρά, όλοι εμείς οι ρομαντικοί που με μόνο όπλο τις απόψεις προσπαθούμε να τα βάλουμε με τη δύναμη του κέρδους.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν, άλλωστε, δεκάδες εταιρείες κολοσσοί που παράλληλα είναι ιδιοκτήτριες εφημερίδων & τηλεοπτικών δικτύων. Η General Electric, για παράδειγμα, έχει στην κατοχή της το NBC & η Disney το ABC. & οι δύο έχουν κατά καιρούς δωρίσει σε Ρεπουμπλικανούς & Δημοκρατικούς χρηματικά ποσά για τις προεκλογικές τους εκστρατείες χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Ολοι πήραν το μερίδιό τους, οπότε «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».
Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης είναι ότι ο Μέρντοχ παίζει με το μπλοκ των επιταγών του με τους δικούς του κανόνες, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια όρια & γραμμές. Μήπως είναι, τελικά, αυτό που ενοχλεί;

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/08/2010&s=an8rwpoi--topoi&c=kosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια: