Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Συλλογική τιμωρία κατά των Παλαιστινίων...

Στην ετήσια έκθεση
Συλλογική τιμωρία κατά των Παλαιστινίων αποτελεί ο αποκλεισμός της Γάζας, λέει η HRW
Νέα Yόρκη 31/01/08

Ο αποκλεισμός που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί μια «συλλογική τιμωρία» εναντίων ενάμισι εκατομμυρίου Παλαιστινίων που ζουν στην περιοχή, καταγγέλλει στην ετήσια έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην έκθεση διαπιστώνεται ακόμα η επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ κατά το 2007.
«Ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας στερεί από τους κατοίκους της τα τρόφιμα, φάρμακα & καύσιμα που έχουν ανάγκη. Πρόκειται για μια συλλογική τιμωρία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση αναφέρει ότι στο διάστημα Ιανουαρίου έως Οκτωβρίου του 2007 σκοτώθηκαν 245 Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Από αυτούς «οι μισοί δεν είχαν σχέση με βιαιότητες» συνεχίζει η HRW & κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ενθαρρύνει την ατιμωρησία στις τάξεις του με το να μη διεξάγει έρευνες για τους θανάτους αμάχων.
Το Παρατηρητήριο καταδικάζει τις επιθέσεις παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων εναντίων κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ.
Η έκθεση αναφέρεται & στην επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ. Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών που διαπράττονται από διάφορες ομάδες ανταρτών & πολιτοφυλάκων», καθώς & οι «θρησκευτικές εκκαθαρίσεις» συνεχίζονται στο Ιράκ, παρά τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού.
«Πολλές επιθέσεις διαπράχθηκαν σκόπιμα για να προκαλέσουν όλο & περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων αλλά & φόβο» διαπιστώνεται στην ετήσια έκθεση, ενώ αναφέρεται ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα & οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας. Διαπιστώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι είναι όλο & πιο διασπασμένη.
Όσον αφορά το Νταρφούρ, η έκθεση διαπιστώνει ότι ωμότητες εναντίον αμάχων διέπραξαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (ο στρατός του Σουδάν & οι σύμμαχοί τους, καθώς & οι ομάδες ανταρτών). Το Παρατηρητήριο κατηγορεί την κυβέρνηση του Σουδάν ως τον βασικό υπεύθυνο του χάους στο Νταρφούρ, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον των πολιτών & αρνούμενη να τιμωρηθούν όσοι διαπράττουν βιαιότητες.

Από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: