Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 13/01/2008

Εν οίδα, ότι ουδέν είδα
«Αν θες να ξεμπλέξεις, ξαναβάλε το βιβλίο Ιστορίας στα σχολεία».
Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

1 Ο πληθωρισμός τρέχει με κοντά 4% -ο επίσημος, όχι ο κανονικός- και η κυβέρνηση μέσω των τραπεζιτών διαμήνυσε στους πολίτες να μη ζητάνε αυξήσεις, γιατί δεν θα πάρουν πάνω από 3. Τοις εκατό, εννοείται. Τα άλλα τρία τα παίρνουν ήδη.
2 Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις εισροής ξένων επενδύσεων. Βρίσκεται, όμως, στις πρώτες ξένων ενδύσεων.
3 Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του μηνός Δεκεμβρίου, η ακρίβεια καλπάζει στη χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη. Πάντα ο τόπος εκτιμούσε περισσότερο τα άλογα του ιπποδρόμου από τα έλλογα του δρόμου.
4 Η παραγωγή αγαθών και προϊόντων, επίσης, μειώνεται, επειδή άλλες επιχειρήσεις κλείνουν και άλλες μεταφέρονται στις γειτονικές χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια. Για ακριβότερα εργοδοτικά επιπόδια.
5 Η ανεργία, σύμφωνα με τους αριθμούς, αυξάνεται και αγγίζει περίπου 500.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νέους. Είναι ο μόνος τρόπος για να βρίσκουν δουλειά οι ξένοι μετανάστες. Πάντα είχα απορία πώς διάολο δεν χτυπάει η ανεργία των νέων τους μετανάστες.
6 Οι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες είναι οι λιγότεροι των τελευταίων πολλών χρόνων, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν ξενοδοχεία, γραφεία, μεταφορές, που εκτιμούν ότι φταίει η ακρίβεια και η κακής ποιότητας παροχή υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της χώρας. Περίεργο. Δεν εκτιμούν ότι, αντί για γκαρσόνια, θέλουμε να είμαστε οι μετρ της Ευρώπης; Βρε ουστ από δω, που θέλετε και παροχή υπηρεσιών.
7 Οι υπηρεσίες ελέγχου, μόνο από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστώνουν ότι το 40% των τροφίμων που πουλιώνται στην Ελλάδα είτε είναι ληγμένα, είτε ακατάλληλα για κατανάλωση. Είναι γιατί ψωνίζουμε το άλλο 60%.
8 Επίσης, σχεδόν το μισό δίκτυο ύδρευσης της χώρας είναι από επιβλαβές έως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Αν φτιαχνόταν, θα ήταν επιβλαβές για την υγεία των τοπικών αρχόντων.
9 Α! Οι δήμοι και οι κοινότητες, οι πολεοδομίες και οι εφορίες είναι οι πιο διεφθαρμένοι οργανισμοί του κράτους, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και τους Συνηγόρους του Πολίτη και του Καταναλωτή. Δεν είναι, σύμφωνα με τους Συνηγόρους του διαβόλου.
10 Κατά τον αρμόδιο υπουργό, η Υγεία χρειάζεται ένα νέο Σύστημα, γιατί το υπάρχον έχει εξαντλήσει τα όριά του. Και τα δικά μας.
11 Κανείς πανεπιστημιακός καθηγητής δεν δέχεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη συγγραφή του νέου βιβλίου Ιστορίας για την ΣΤ' Δημοτικού. Απόκτησαν το γνώθι σαυτόν.Αν και η στάση τους αυτή μαρτυράει ότι τους ενδιαφέρει πιο πολύ να υπερασπιστούν τη σύγκρουση του εαυτούλη τους με το κράτος, του οποίου είναι και τρόφιμοι, από το να πασχίσουν να μορφώσουν τα σχολιαρόπαιδα, μαχόμενοι τους ηλίθιους όρους του κάθε παιδαγωγικού ινστιτούτου. Λες και οι όροι είναι σημερινοί και δεν υπάρχουν με τη συνενοχή τους.
11α Να μη μιλήσουμε για το σύστημα συγγραφής των σχολικών και πανεπιστημιακών βιβλίων, συγγραμμάτων και βοηθημάτων, για τους διαγωνισμούς, τους τρόπους επιλογής, τις αμοιβές, την αξιολόγηση. Στην πλάτη παιδιών, εφήβων και μισθοσυντήρητων γονέων.
12 Σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των ερευνών, μελετών και μητρώων, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει μόνο και μόνο γιατί το Δημόσιο αρνείται να πληρώσει τις εισφορές του και βοηθάει και όσους εργοδότες αρνούνται να πληρώσουν τις εισφορές τους.
13 Πάνω από 300.000 δικαστικές αποφάσεις εκκρεμούν -οι 30.000 μόνο στο Συμβούλιο Επικρατείας- από το ικανοποιημένο από τον εαυτό του σύστημα Δικαιοσύνης. Καλύτερα που εκκρεμούν. Μπορεί να είναι σαν αυτές που βγαίνουν.
14 Και ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 10% στα Σώματα Ασφαλείας συμμετέχει ή τα 'χει κάνει πλακάκια με τον υπόκοσμο. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές ο υπόκοσμος είναι πιο καθαρός από τον κόσμο.
15 Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακάλυψε ότι ένα μέρος των σκουπιδιάρικων της πόλης είναι ύποπτα παροπλισμένα, ενώ σέρνονται καταγγελίες για αλισβερίσια με επαγγελματίες σε πλούσιες γειτονιές, για τη συγκομιδή των σκουπιδιών. Για να ξέρεις ότι δεν έρχεται από τα σκουπίδια η μεγάλη βρόμα.
16 Και, ενώ, εμείς θα πάρουμε τις αυξήσεις, που λέγαμε, οι βουλευτές πήραν αύξηση 30% από 1ης Ιανουαρίου και η αποζημίωσή τους πήγε από τα 6.500 ευρώ στα 10.500 ευρώ το μήνα, επειδή αναπροσαρμόστηκε αυτομάτως με τις αποδοχές των ανώτατων δικαστών. Για να αντιπροσωπεύουν και οι δύο επάξια το λαό.
17 Οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού των πολιτών όπως και όποτε αποφασίσουν, ενώ δίνουν ψίχουλα στα επιτόκια καταθέσεων, κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής πρακτικής τραπεζών, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν, ενώ δεν αλλάζουν τους καταχρηστικούς όρους δανεισμού, που έχουν κριθεί παράνομοι από τα δικαστήρια. Όλα αυτά, με τα λεφτά του λαού.
18 Πάνω από τα μισά σπίτια της χώρας έχουν πολεοδομική παρανομία, είτε κατά το χτίσιμό τους, είτε μετά. Για όλες αυτές οι ίδιοι οι πολίτες έχουν παρακαλέσει, ξεγελάσει, λαδώσει, διαφθείρει. Αυτούς, τους οποίους μετά καταγγέλλουν ως διεφθαρμένους. Τουλάχιστον, σ' αυτόν τον τομέα, οι πολίτες, από τους πλούσιους ώς τους φτωχούς είναι ίσοι. Τους διαφοροποιεί το μέγεθος της παρανομίας.
19 Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συχνά κλέβουν τους ίδιους τους αγρότες του συνεταιρισμού με διάφορα κόλπα σε αξιολογήσεις και μετρήσεις, αλλά σπάνια, ως ποτέ, κάτι αποκαλύπτεται από το φόβο των αντιποίνων στην επόμενη σοδειά. Των αγροτών, όχι των συνεταιρισμών.
20 Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητικών αρχών, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει εκτεταμένη κλοπή του δημόσιου χρήματος -δηλαδή του μελλοντικού δρόμου, του σχολείου, του λιμανιού, του αεροδρομίου- με έκδοση πλαστών τιμολογίων, όπως στην Ελλάδα. Ούτε στην Ιταλία. Αλλά στην Ιταλία όλα αυτά γίνονται από την κουτσή Μαφία. Δεν γίνονται κι απ' την κουτσή Μαρία.
21 Με όλα αυτά τα παραπάνω, η χώρα κλείνει μήνα, που βομβαρδίζεται με την υπόθεση Ζαχόπουλου.
ΥΓ Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πεθαίνει. Όχι τώρα, αλλά εδώ και μήνες. Το ξέρει ο ίδιος και οι γιατροί. Ο καρκίνος του συκωτιού είναι θανατηφόρος, εξαιρετικά επιθετικός, συνήθως πολύ επώδυνος και οδηγεί τον άρρωστο στην έξοδο, συνοδεία ισχυρότατων οπιοειδών, που τον ναρκώνουν όλο και περισσότερο. Δύο είναι οι ευχές όλων των καλών γιατρών. Να φύγει ο άνθρωπος το ταχύτερο και να φύγει στο σπίτι του. Γιατί τα γράφω; Γιατί αηδίασανα διαβάζω και, κυρίως, να ακούω από μαρκουτσοφόρους και μη δημοσιογράφους, εδώ και καιρό, ότι οι γιατροί ελπίζουν, ότι φοβούνται το ηπατικό κώμα, ότι χορηγούναγωγές για καλυτέρευση, ότι συνιστούν νοσοκομείο για να τον σώσουν από τούτο ή από κείνο. Από τους μόνους που έχει ανάγκη να σωθεί ο αρχιεπίσκοπος είναι από τους ανεύθυνους, τους άσχετους και τα κοράκια. Οι πρώτοι ανήκουν στη δημοσιογραφική φαμίλια. Οι δεύτεροι στην ιερατική. Ο λαός έχει δικαίωμα να ξέρει στα σοβαρά την αλήθεια, γι' αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Αλλά, ποιος την έχασε τη σοβαρότητα για να τη βρει το πνευματικό λούμπεν που λυμαίνεται εδώ και χρόνια τον τόπο.

Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 13/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: