Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Διάγνωση του καρκίνου του στήθους σύντομα & στο σάλιο

Απλό, φθηνό, γρήγορο
Διάγνωση του καρκίνου του στήθους σύντομα & στο σάλιο
Ουάσινγκτον 11/01/08

Ερευνητές στις ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού που αναγνωρίζει τα χημικά ίχνη της ασθένειας στο σάλιο. Η εξέταση, που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα γίνει διαθέσιμη για ευρεία χρήση το νωρίτερο σε πέντε χρόνια.
Ο καρκίνος του στήθους πυροδοτεί αλλαγές στο είδος & την αναλογία των πρωτεϊνών που απαντώνται στο σάλιο, γράφουν στην επιθεώρηση Cancer Investigation ερευνητές της οδοντιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα του Δρ Τσαρλς Στρέκφους, καθηγητή Διαγνωστικών Επιστημών, αναγνώρισε 49 πρωτεΐνες του σάλιου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικοί δείκτες. Οι πρωτεΐνες αυτές εκκρίνονται από τους όγκους & σχετίζονται με την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό & την αυτοκαταστροφή των κυττάρων, τρεις λειτουργίες που «εκτροχιάζονται» στον καρκίνο
Η μέθοδος δοκιμάστηκε με επιτυχία σε δέκα υγιείς γυναίκες, δέκα με κακοήθεις όγκους & δέκα με καλοήθεις όγκους στο μαστό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμοι να καταθέσουν αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ σε περίπου μια πενταετία.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ανάμεσα στις ετήσιες μαστογραφίες που συνιστώνται για όλες για γυναίκες άνω των 40 ετών. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η μαστογραφία είναι πολυτέλεια, η εξέταση στο σάλιο θα μπορούσε να γίνει το κύριο διαγνωστικό εργαλείο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: