Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Πέθανε ο Μιχαήλ Μίνιν, ο Ρώσος λοχίας που ύψωσε τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ

Παρέμενε αφανής για χρόνια
Πέθανε ο Μιχαήλ Μίνιν, ο Ρώσος λοχίας που ύψωσε τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ
Μόσχα 10/01/08

Πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 86 ετών ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Μιχαήλ Μίνιν, ο λοχίας που ύψωσε πρώτος τη σοβιετική σημαία στη στέγη της γερμανικής Βουλής (του Ράιχσταγκ) στο Βερολίνο, το Μάιο του 1945.
Το στιγμιότυπο απαθανατίστηκε από τον Γεβγκένι Χαλντέι σε μία από τις ιστορικότερες φωτογραφίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Μίνιν είχε καταταγεί εθελοντής το 1941 αλλά τραυματίστηκε στα περίχωρα του Λένινγκραντ. Μετά την αποθεραπεία ακολούθησε την μονάδα του από το Λένινγκραντ ως το Βερολίνο.
Στις 30 Απριλίου 1945 ήταν μεταξύ των πρώτων που εισέβαλαν στον κτίριο του Ράιχσταγκ & ο πρώτος που ύψωσε τη σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη του, μαζί με τους λοχίες Ζαγκίτοφ, Μπαμπρόφ & Λισιμένκο.
«Να η δική μας θεά της Νίκης!» ήταν η κραυγή που φώναξε τότε ο Μίνιν, όπως διηγήθηκε αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι οι άλλοι στρατιώτες τον είχαν σηκώσει στα χέρια για να τον βοηθήσουν να φτάσει το ψηλότερο σημείο.
Αν & ο Μίνιν είχε προταθεί τότε για τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο & το αστέρι του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, δεν τον παρέλαβε ποτέ. Στην επίσημη ιστοριογραφία δεν αναφερόταν το όνομά του ως συμμετέχοντος στη μάχη του Βερολίνου.
Η ταυτότητά του έγινε γνωστό μόλις πριν από λίγα χρόνια, έπειτα από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Ιστορίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Μετά τον πόλεμο συνέχισε την υπηρεσία του στο στρατό έως το 1969 & όταν αποστρατεύτηκε, έζησε στην πόλη Πσκοφ, όπου & πέθανε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: