Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Πέθανε ο Φίλιπ Έιτζι, πρώην πράκτορας της CIA που αποκάλυψε ονόματα πρακτόρων

Πέθανε ο Φίλιπ Έιτζι, πρώην πράκτορας της CIA που αποκάλυψε ονόματα πρακτόρων
Αβάνα 09/01/08

Πέθανε τη Δευτέρα στην Αβάνα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, ο πρώην πράκτορας της CIA Φίλιπ Έιτζι, ο οποίος είχε αποκαλύψει σε βιβλίο του τα ονόματα πολλών πρακτόρων της οργάνωσης.
Μεταξύ των ονομάτων ήταν και του Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, ο οποίος δολοφονήθηκε από την «17 Νοέμβρη» τον Δεκέμβριο του 1975. Ήταν η πρώτη ενέργεια της οργάνωσης.
Ο ίδιος ο Έιτζι αρνούνταν τις κατηγορίες ότι με την αποκάλυψη συνέβαλε στη δολοφονία ορισμένων από τους πράκτορες.
Ο Φίλιπ Έιτζι, είχε εργαστεί για 12 χρόνια στην CIA και παραιτήθηκε το 1968 διαφωνώντας με την πολιτική υποστήριξης από την Υπηρεσία των δικτατορικών καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής και συγκάλυψης των θηριωδιών που διέπρατταν.
Αργότερα έγραψε το βιβλίο του με τον τίτλο «Μέσα στην Εταιρεία: Ημερολόγια της CIA» όπου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην δράση της υπηρεσίας στην περιοχή ενώ αναφέρθηκε και σε ονόματα πρακτόρων που έδρασαν κατά τη δεκαετία του 1960.
Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 27 γλώσσες.
Μετά την έκδοση, και αφού η αμερικανική κυβέρνηση στράφηκε εναντίον του, εγκαταστάθηκε στη Βρετανία η οποία αργότερα απελάθηκε από τη χώρα.
Στη δεκαετία του 1980 εγκαταστάθηκε τελικά στη Κούβα μαζί με την Γερμανίδα σύζυγό του.
Πέθανε σε ηλικία 72 ετών από επιπλοκές εγχείρησης για έλκος.
Η είδηση του θανάτου δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κουβανικής κυβέρνησης Granma η οποία ανέφερε ότι ο Έιτζι ήταν «πιστός φίλος της Κούβας».

από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: