Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Ελεύθερη μετά από 32 χρόνια η γυναίκα που είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Τζ.Φορντ

Ελεύθερη μετά από 32 χρόνια η γυναίκα που είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Τζ.Φορντ
Ουάσινγκτον 02/01/08
Η 77χρονη Σάρα Τζέιν Μουρ, μια από τις δυο γυναίκες που είχαν επιχειρήσει να δολοφονήσουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ το 1975, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους την Δευτέρα, αφού εξέτισε 32 χρόνια φυλάκισης.
Η Μουρ αποφυλακίσθηκε από τις φυλακές γυναικών στην Καλιφόρνια, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, δήλωσε ο Μάικ Τρούμαν, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φυλακών.
Ο Τζ.Φορντ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη αποφυλάκιση της Μουρ σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2003.
«Το ότι ο πρόεδρος παρέμεινε όρθιος ήταν θέμα τύχης [....] η κακή πρόθεση παρέμενε, η απόπειρα δολοφονίας είχε γίνει» είχε δηλώσει σε συγγραφέα που έχει γράψει μια αδημοσίευτη βιογραφία της Μουρ.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1975, η Μουρ είχε σημαδέψει με ένα πιστόλι τον Φορντ ενώ ο τότε Αμερικανός πρόεδρος έβγαινε από το ξενοδοχείο Σεντ Φράνσις στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά ένας παριστάμενος άρπαξε το χέρι της & την εμπόδισε να στοχεύσει σωστά, με αποτέλεσμα να αστοχήσει.
Η Μουρ φέρεται να είχε πει μετά τη σύλληψή τους ότι μετάνιωσε μόνο διότι απέτυχε, αλλά αργότερα εξέφρασε μεταμέλεια. «Χαίρομαι που δεν τα κατάφερα. Γνωρίζω πλέον ότι έσφαλα όταν το αποπειράθηκα» δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό τον Ιανουάριο του 2007.
Η Μουρ είχε δηλώσει ότι κίνητρό της ήταν «ο ζήλος της για την επανάσταση» στις ΗΠΑ & ότι προέβη στην απόπειρα λόγω του ότι ο Φορντ είχε δώσει χάρη στον παραιτηθέντα Ρίτσαρντ Νίξον. Είπε ότι έγραψε στον πρώην πρόεδρο & του ζήτησε συγγνώμη μερικές ημέρες μετά την απόπειρα, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Η συγγραφέας Τζέρι Σπίλερ περιγράφει την Μουρ ως «ιδιαίτερα περίπλοκη, τρομακτική, αλλά έξυπνη & γοητευτική» γυναίκα.
Ο Φορντ, που υπηρέτησε ως πρόεδρος από τον Αύγουστο του 1974 έως τον Ιανουάριο του 1977, απεβίωσε την 26η Δεκεμβρίου 2006 σε ηλικία 93 ετών.
Δεκαεπτά ημέρες πριν την απόπειρα της Μουρ, η Λυνέτ «Σκουίκι» Φρομ, οπαδός του κατά συρροή δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον, είχε αποπειραθεί & εκείνη να δολοφονήσει το Φορντ κοντά στην πολιτειακή βουλή της Καλιφόρνια.
Εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε κλινική στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: