Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Δραματικές προγνώσεις για τους καύσωνες και την ξηρασία στην Ελλάδα

Τοπίο Αφρικής σε 100 χρόνια
Δραματικές προγνώσεις για τους καύσωνες και την ξηρασία στην Ελλάδα
Σε μεγάλη πρόκληση αναμένεται να αναδειχθεί η διαχείριση των υδατικών πόρων
Αθήνα 30-05-2008
Υψηλές θερμοκρασίες, λειψυδρία, περισσότερες δασικές πυρκαγιές και ερημοποίηση εδαφών τα επόμενα εκατό χρόνια προέβλεψαν για την Ελλάδα οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν στη διήμερη διεθνή διάσκεψη του Δικτύου για την Ανθρώπινη Ασφάλεια, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην Αθήνα.
Μάλιστα, όπως δήλωσε μιλώντας στο Βήμα ο οικονομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας η οποία συνέταξε την περίφημη Έκθεση Στερν για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κ. Δ.Ζενγκέλης, για την Ελλάδα προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 ως 10 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα 150 χρόνια και άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 20 ως 50 εκατοστά μέσα στον επόμενο αιώνα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανώς να το αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη, καθώς είναι χτισμένη στο επίπεδο της θάλασσας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως για τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, όπως τόνισε ο κ. Ζενγκέλης, θα είναι η διαχείριση των υδατικών πόρων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα μειωθούν σημαντικά. «Όλα αυτά εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» σημείωσε. Σύμφωνα με την Έκθεση Στερν -τα στοιχεία της οποίας είχαν ανακοινωθεί πριν από τη διάσκεψη για το Πρωτόκολλο του Κιότο, στο Ναϊρόμπι-, αν η δράση των κυβερνήσεων καθυστερήσει μία ως δύο δεκαετίες ακόμη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πλημμυρίσουν ακόμα και μεγάλα αστικά κέντρα.
Όπως είχαν υπολογίσει οι ερευνητές, το κόστος από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι 200 εκατομμύρια πρόσφυγες και 5,5 τρισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: