Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «βγάζει» το PKK από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ

Αναιρεί κοινοτική απόφαση
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «βγάζει» το PKK από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ

Λουξεμβούργο 03/04/08
Απόφαση του Πρωτοδικείου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναιρεί τη συμπερίληψη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της πολιτικής του πτέρυγας KONGRA-GEL στην ευρωπαϊκή λίστα των οργανώσεων με τρομοκρατική δράση. Δεν αλλάζει εντούτοις η πολιτική της ΕΕ.
Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου ήλθε κατόπιν προσφυγής του Οσμάν Οτζαλάν, αδελφού του ιδρυτή του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν που κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί της Τουρκίας.
Το εδρεύων στο Λουξεμβούργο Πρωτοδικείο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (European Court of First Instance, CFI) απεφάνθη ότι είναι παράνομη βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η κοινοτική απόφαση που ελήφθη το 2002 για πάγωμα των κεφαλαίων των PKK και KONGRA-GEL στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δικαιολόγησε επαρκώς την απόφασή της.
Πάντως, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης διασαφηνίζεται ότι παρά την απόφαση αυτή η κουρδική οργάνωση εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι μία νέα κατάσταση συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2007, στην οποία συμπεριλαμβάνεται εκ νέου το PKK και στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του Δικαστηρίου σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Από τουρκικής πολιτικής ηγεσίας δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός. «Αυτή είναι η Δικαιοσύνη σου Ευρώπη;» γράφει στο δικτυακό της τόπο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Έχουν προηγηθεί και άλλες δικαστικές αναιρέσεις ευρωπαϊκών αποφάσεων για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων οργανώσεων και προσώπων, διότι είτε δεν ενημερώθηκαν καταλλήλως για τις σχετικές αποφάσεις, είτε δεν τους δόθηκε δικαίωμα άσκησης έφεσης.
Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκεται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2002.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=887844&lngDtrID=245
Μεγάλε τραγουδιστή, τον θυμάσαι ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: