Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Στους δρόμους για την ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Στους δρόμους οι Αϊτινοί για την ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων
Πορτ -ο- Πρενς 08/04/08
Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα χρησιμοποίησαν κυανόκρανοι στην Αϊτή για να διαλύσουν διαδήλωση κατοίκων που συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σε διαμαρτυρία για τις υψηλές τιμές των τροφίμων.
Στενός συνεργάτης του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι το πλήθος προσπάθησε να γκρεμίσει την πύλη του μεγάρου και για το λόγο αυτό απωθήθηκαν από τις δυνάμεις του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Πρεβάλ ήταν στο κτίριο την ώρα των ταραχών.
Ένας φωτογράφος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.
Πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο διοργανώθηκε και την Δευτέρα. Τις προηγούμενες ημέρες πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και στρατόπεδα του ΟΗΕ.
Οι διαδηλώσεις στην Αϊτή συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα, με τους κατοίκους της χώρας να διαμαρτύρονται για την ραγδαία άνοδο των τιμών. Την στιγμή που το 80% των Αϊτινών ζουν με λιγότερα από 1,5 ευρώ την ημέρα, βασικά τρόφιμα όπως το ρύζι, τα σιτηρά και το γάλα αυξήθηκαν κατά 50% ενώ η τιμή των ζυμαρικών διπλασιάστηκε.
Επείγουσα έκκληση για το οξύ πρόβλημα στην Αϊτή εξέδωσε το Παγκόσμιο πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNWFP) που ζητά την συγκέντρωση τροφίμων για τη χώρα. Προειδοποίηση για την επισφαλή κατάσταση στη χώρα λόγω τις τιμής των τροφίμων εξέδωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπακ Γκι-Μουν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: