Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Το DNA του θεριακλή

Το DNA του θεριακλή
Γονίδια προδιαθέτουν για εθισμό στο κάπνισμα και καρκίνο του πνεύμονα
Λονδίνο 03/04/08
Γενετικές ποικιλομορφίες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των καπνιστών ανακαλύφθηκαν ανεξάρτητα από τρεις ερευνητικές ομάδες. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα ίδια γονίδια προδιαθέτουν για εθισμό στη νικοτίνη και δυσκολεύουν τους καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν.
Στους καπνιστές που έχουν κληρονομήσει αυτές τις ποικιλομορφίες και από τους δύο γονείς, η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα είναι περίπου 1 στις 4, ενώ στους καπνιστές που δεν φέρουν τις ποικιλομορφίες ο κίνδυνος πέφτει στο 14%.
Τα επικίνδυνα αυτά γονίδια δεν είναι σπάνια, καθώς ένα στα εννέα άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής φέρουν τα γονίδια σε δύο αντίγραφα.
Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι αν ανακάλυψαν ένα σύνολο ποικιλιών σε ένα γονίδιο, ή ποικιλίες σε τρία γονίδια της ίδιας περιοχή του γονιδιώματος. Σίγουρα όμως πρόκειται για γονίδια των υποδοχέων της νικοτίνης.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι ποικιλομορφίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνο του πνεύμονα άμεσα, ή αν απλώς κάνουν τους φορείς τους να καπνίζουν περισσότερο. Το δεύτερο ενδεχόμενο φαίνεται πάντως πιθανό, δεδομένου ότι οι ποικιλομορφίες αφορούν τους υποδοχείς της νικοτίνης στον εγκέφαλο.
Οι ποικιλομορφίες είναι πιθανό όχι απλώς να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά και «καθιστούν πιθανότερο να είναι κάποιος εξαρτημένος από τη νικοτίνη και λιγότερο πιθανό να κόψει το κάπνισμα» σχολιάζει ο Κρίστοφερ Έιμος, καθηγητής του Κέντρου Καρκίνου M.D. Anderson στο Χιούστον και επικεφαλής μίας από τις ομάδες.
Οι νέες μελέτες, που δημοσιεύονται την Πέμπτη στα περιοδικά Nature και Nature Genetics, χρηματοδοτήθηκαν από κυβερνήσεις και διενεργήθηκαν σε 35.000 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Αλλες φυλετικές ομάδες βρίσκονται τώρα υπό μελέτη και ίσως δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Τόσο ο Δρ Έιμος όσο και ο Δρ Πολ Μπρέναν, επικεφαλής της δεύτερης μελέτης, στη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο, με έδρα τη Λιόν, θεωρούν ότι οι γενετικές ποικιλομορφίες αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, για παράδειγμα επιταχύνοντας την ανάπτυξη όγκων.
Ωστόσο ο Κάρι Στέφανσον, επικεφαλής της τρίτης και μεγαλύτερης μελέτης στην εταιρεία DeCODE Genetics, έχει διαφορετική γνώμη και θεωρεί ότι οι ποικιλομορφίες αυξάνουν το ρίσκο επειδή απλά κάνουν τους φορείς να καπνίζουν περισσότερο.
Αν οι υποψίες του επιβεβαιωθούν, οι επιστήμονες θα βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι καπνίζουν μέχρι τα 90 και δεν εμφανίζουν καρκίνο, ή γιατί κάποιοι μπορούν να καπνίζουν περιστασιακά χωρίς να εθίζονται.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=887863&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια: