Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007

Δηλώσεις Ερντογάν για την ΠΓΔΜ...

Με αφορμή το δικαίωμα βέτο
Έντονη αντίδραση της Ντ. Μπακογιάννη στις δηλώσεις Ερντογάν για την ΠΓΔΜ

Την έντονη αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της πιθανότητες ελληνικού βέτο ως προς την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη έχει ως εξής: «Για το ζήτημα αυτό η Τουρκία, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της Συμμαχίας έχουν ενημερωθεί για το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας.
» Θα ανέμενε κανείς ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι τα κράτη-μέλη τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της ΕΕ έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα, καθώς και τη δυνατότητα να τα ασκήσουν πλήρως.»

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν.Γκρουέφσκι. Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι «άσχημο να ζητήσουμε από τη 'Μακεδονία' να αλλάξει το όνομά της, δίνοντας την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα υποστηρίξουμε το αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
» Θεωρώ την προσέγγιση αυτή λανθασμένη και άσχημη. Η 'Μακεδονία' έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της και το όνομά της το έχει επιλέξει το ίδιο το έθνος της. Κάθε χώρα που έχει αναγνωρίσει τη χώρα αυτή ως 'Μακεδονία', πρέπει να δείξει σεβασμό σε αυτήν.»
Από την πλευρά του, ο Ν.Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: